Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Filmoví fanúšikovia plačú! Zomrela herecká legenda, nie je za tým covid
Zdielať na

Filmoví fanúšikovia plačú! Zomrela herecká legenda, nie je za tým covid

Zdroj: Reprofoto/Uddn.com

Tesne pred Vianocami opustila svet obrovská filmová hviezda. A človek nemusí byť práve expertom na európsku kinematografiu, aby poznal nezameniteľnú tvár skvelého francúzskeho herca Claudea Brasseura. Vo veku 84 rokov 22. decembra skonal.

Claude Brasseur, vlastným menom Claude Espinasse, sa narodil 15. júna 1936 v Neuilly-sur-Seine neďaleko Paríža. Prvé filmové úlohy získal už v 50. rokoch, popularitu mu ale priniesli až v 70. rokoch komédie, ako napríklad skvelý Záletník či Veľký podvodník. Nezameriaval sa však len na komédie, stvárnil i celý rad vážnych rolí.

Filmoví fanúšikovia si iste spomenú na jeho rolu vrchného komisára Sorella vo filme Mužská záležitosť, alebo komisára Griffona v dráme Zločin o korupcii vo vysokej politike. Na druhú stranu zákona sa postavil ako zločinec v slávnej kriminálke Čierny talár pre vraha, kde hral po boku Annie Girardot.

Pozrite si Claudea v niektorých z jeho veľkých úloh:

„Claude Brasseur dnes zomrel v pokoji, obklopený rodinou. Nebol obeťou ochorenia COVID-19. Pochovajú ho v Paríži v súlade s pandemickými nariadeniami a bude odpočívať vedľa svojho otca na cintoríne Pere-Lachaise," vyjadrila sa riaditeľka agentúry Time Art Élisabeth Tannerová.

Brasseur bol odvážlivcom nielen na obrazovke. Bo aj aktívnym športovcom, venoval sa parašutizmu a bobom. V roku 1964 mal dokonca reprezentovať Francúzsko na zimnej olympiáde v Innsbrucku v jazde na boboch. Pred pretekmi sa ale vážne zranil. Kvôli zraneniu mal toľko kovu v tele, že raz vtipne poznamenal, že úlohu Terminátora mal namiesto Arnolda Schwarzeneggera dostať on. Miloval aj rýchlu jazdu, bol účastníkom mnohých automobilových závodov, v roku 1983 po boku Jackyho Ickxe dokonca zvíťazil na slávnej rallye Paríž–Dakar.

Zaujímavosťou je, že bol krstným synom búrliváka, literárneho génia Ernesta Hemingwaya. Brasseur žil v mladosti životom bon vivanta, pravidelne sa objavoval v parížskych nočných kluboch a vždy mal chuť na dobrodružstvo, k čomu patrili aj extrémne športy. V roku 1950 musel pozastaviť svoju nádejne rozbiehajúcu sa filmovú kariéru, aby slúžil tri roky ako parašutista francúzskej armády počas krvavej vojny za nezávislosť v Alžírsku Vo filme pokračoval až od roku 1955. Ako herec bol známy triezvym a civilným prejavom. V hereckej kariére pokračuje aj jeho jediný syn Alexandre.

Súvisiace články

Najčítanejšie