Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Exkluzívny rozhovor pre TV JOJ! Najlepší európsky herec roka prezradil mnoho o Chľaste!
Zdielať na

Exkluzívny rozhovor pre TV JOJ! Najlepší európsky herec roka prezradil mnoho o Chľaste!

Aj keď sa mnohé oblasti priemyslu vďaka pandémii museli spomaliť, filmový priemysel sa snaží fungovať aj napriek prísnym opatreniam na pľaci. Zo strímovacích kanálov na diváka striehnu stále nové seriály, ktoré sa bijú o jeho pozornosť. Aj keď vedie hollywoodska produkcia, o svoje slovo sa veľakrát s kvalitnými snímkami hlási aj európsky filmový priemysel. Nemalé úspechy žne aj realistická dráma s názvom Chľast, ktorého hlavný predstaviteľ nie je žiadna neznáma tvár.

Dánsky herec Mads Mikkelsen (55) exkluzívnom rozhovore pre TV JOJ prezradil, čo všetko musel urobiť preto, aby bol jeho výkon v úlohe unaveného a depresívneho alkoholika Martina vo filme Chľast presvedčivý. Podelil sa aj o informáciu, že jeho pôvodná profesia nebola herectvo, a práve v tomto prestížnymi európskymi filmovými cenami ovenčenom filme sa k nej predsa len na chvíľu vrátil.

Mads Mikklesen sa blysol už pred rokmi v kultovej bondovke Casino Royale, či v seriáli Hannibal. Pre svoj typický severský zjav si vyslúžil väčšinou postavy záporákov či čudákov, výnimkou nie je ani snímka s názvom Chľast. V nej si zahral postavu Martina, ktorý sa rozhodne svoj nudný učiteľský život zmeniť k lepšiemu, a to veľmi zvláštnym experimentom. Ako napovedá názov filmu, spestrenie všedných dní v jeho ponurom živote má priniesť alkohol. "Martin je postava, ktorá stojí na križovatke života, stojí akoby na vlakovom nástupišti, pričom jeho vlak odišiel, ale on doň nenastúpil. To si však uvedomuje až uprostred svojho života,“ opisuje svoju postavu vo filme Mads a priznáva, že on, ako zvedavý človek, mal problém sa do pozície „opusteného“ Martina okamžite vžiť. "Každé ráno, keď vstanem som zvedavý, čo sa nachádza na druhej strane steny, ale postava Martina stratila túto svoju zvedavosť. Osobne aj ja takýchto ľudí poznám veľa,“ prezrádza viac o svojej postave.

Pozrite si trailer k filmu Chľast, v ktorom podali Mads Mikkelsen a jeho kolegovia výkon, ktorý ocenili tí najváženejší európski filmoví kritici:

Napriek tomu však dánsky herec podal bravúrny výkon a ako sám priznal, bolo to aj vďaka experimentu, ktorý s ostatnými hercami pred nakrúcaním podstúpil na vlastnej koži. "Najnáročnejšou časťou tejto úlohy bolo, že sme museli hrať všetky tie rôzne úrovne opitosti, a museli sme v tom byť veľmi precízni," približuje Mads čo spočívalo v experimente. "Veľa sme popíjali a museli sme pozorovať rôzne úrovne opitosti, ale najzábavnejšou časťou bolo sledovanie videí s opitými Rusmi. Dajte si do Googlu 'Dvaja muži a poleno' a uvidíte. Tí chlapi na videu sú takí opití, že bolozábavné nielen ich sledovať, ale boli pre nás aj veľkou inšpiráciou," prezradil v rozhovore herec, ktorý pred 30 rokmi začínal v inej umeleckej sfére - ako profesionálny tanečník.

​Aj keď sa jeho kariéra od tanca časom odklonila, vo filme Chľast si na záver struhol aj jednu tanečnú scénu. Sám však tvrdí, že jeho výkon nebol ani zďaleka taký, aký by od tanečníka očakával. "Bol som úplne drevený, naposledy som tancoval pred 30 rokmi, ale bolo fantastické to skúsiť znovu,“ zaspomínal si s nostalgiou na tanečnú scénku z filmu. "Pamätám sa, že v jednom momente som vyskočil veľmi vysoko, aspoň sa mi to tak zdalo, že letím. Ale keď som si potom tú scénu pozeral, nebol to teda žiaden extrémny výkon,“ hodnotí prísne svoj výkon bývalý tanečník a gymnasta.

Herec Mads Mikkeslen je muž mnoha tvárí ,a aj keď má nepopierateľný talent, aj jeho zjav je iste dôvodom, prečo je žiadaný vo filmoch a seriáloch aj v zámorí:

Na záver herec pripomenul jednu múdrosť, ktorú si vypočul od hereckého kolegu zo seriálu Hannibal, Lawrencea Fishburna. "Bola to naša prvá spoločná scénka a po nej mi povedal: ´Počuj Mads, toto je tvoj herecký priestor a ja, keď do neho vstúpim, som len návšteva. Ty si pánom tohto priestoru, tak sa podľa toho správaj a zober si ho´, odvetil som mu vtedy iba 'Áno',“ hovorí herec, ktorý si však až časom uvedomil hĺbku tejto vety. "Ja som sa totiž sústredil iba na to, aby som potešil iných ľudí, namiesto toho, aby som sa zameral na moje hranie. Bola to veľmi dobrá rada, preto prevezmite svoj priestor,“ odkazuje na záver divákom TV JOJ úspešný herec, o ktorom, zdá sa, bude ešte v budúcnosti počuť. Film Chľast mu na prestížnom odovzdávaní Európskych filmových cien vyniesol víťazstvo v kategórii najlepší herecký výkon a samotní tvorcovia filmu si odniesli cenu za najlepšiu réžiu aj scenár.

Súvisiace články

Najčítanejšie