Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smrť obchádza kráľovský palác! Alžbeta II. prišla o ďalšiu blízku dušu
Zdielať na

Smrť obchádza kráľovský palác! Alžbeta II. prišla o ďalšiu blízku dušu

Archívna reportáž

Život britskej kráľovnej poznamenali tento rok rôzne udalosti spojené s odchodom jej najbližších. Hneď v januári sa rozhodol jej vnuk Harry s manželkou a jej malým pravnukom odísť z Británie, čo šokovalo a zarmútilo nielen rodinu, ale aj mnohých obyvateľov britských ostrovov. Na jar musela samotná kráľovná pustiť kráľovské sídlo v Buckinghamskom paláci, kam sa doteraz nevrátila. Prednedávnom zomrela jej sesternica a priateľka zároveň, následne krstná mama princa Harryho. A opustil ju aj jej verný štvornohý spoločník.

Kráľovná Alžbeta II. si rok 2020 nebude pamätať ako ten najpriaznivejší. Pred mesiacom zavŕšila obdobie nezdaru ďalšia smutná správa, keď ju navždy opustila jej najlepšia priateľka a podľa informácii denníka Daily Mail nedávno odišiel do psieho neba aj jej milovaný pes Vulcan. Dlhoročný štvornohý spoločník ju verne sprevádzal na rôznych spoločenských udalostiach minimálne od roku 2007. 

Jej veličenstvo milovalo psov už odmalička. Za celý život ich mala viac ako 30, a to špeciálne rasu corgi. Jej prvý psík tohto plemena bola sučka Susan, ktorú dostala ako dar od otca na 18. narodeniny. Ona sama skrížením tejto rasy s dlhosrstým jazvečíkom, patriacemu sestre Margaret  (†71) vyšľachtila novú rasu, ktorú nazvala dorgi. A práve Vulcan bol jedným zo psov tejto rasy. Kráľovnej teraz ostala už iba jediná a posledná  sučka menom Candy. 

Kraľovná Alžbeta II. je na britskom tróne už neuveriteľných 65 rokov:

„Jej Veličenstvo zbožňuje svojich psov a je to pre ňu obrovská rana. Tým skôr teraz.., potvrdil zdroj z paláca. Našťastie má ešte sučku Susan, tá jej bude robiť spoločníčku na Vianoce, ktoré by mala tento rok tráviť po prvýkrát sama so svojím manželom princom Filipom. Tradične sa schádza na Vianoce za spoločným stolom u kráľovnej početná blízka kráľovská rodina a rozdáva si rôzne vtipné darčeky, na ktorých sa všetci zabávajú. Tieto Vianoce bude mať kráľovná kvôli obave z koronavírusu a ochrane jej zdravia zrejme oveľa smutnejšie. A to hlavne starší ľudia znášajú veľmi ťažko. 

Kráľovná je známa svojou láskou k zvieratám, a to najmä ku psom a ku koňom. Prvého corgiho dostala k svojim 18. narodeninám, do dnešných dní sa ich v paláci vystriedalo viac ako 30. Archívnymi fotografiami so zaspomínala aj na medzinárodný deň domácich miláčikov:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Momentálne obýva kráľovná svoje sídlo vo Windsore. Rada chodievala so svojimi psami na dlhé vychádzky. Podľa slov jej syna princa Andrewa práve im vďačí aj za svoju vitalitu. „Na svoj vek je proste úžasná, chodí s nimi na dlhé prechádzky. Psíci ju udržujú stále aktívnu,“ poznamenal svojho času na margo jej obdivuhodnej kondícii vzhľadom na pokročilý vek. Sama vraj chystala aj jedlo pre svojich psov, dokonca ich aj kŕmila príborom. Mali svoju vlastnú izbu, všade s ňou aj cestovali. Brala ich ako súčasť rodiny. Pre kráľovnú je tento rok veľmi ťažký. Na budúci rok by mala kráľovná osláviť už svoje 95. narodeniny, a jej manžel princ Filip dokonca rovných 100 rokov, ostáva len veriť, že rok 2021 bude pre ňu šťastnejší.

Súvisiace články

Najčítanejšie