Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Šok pre kráľovnú Alžbetu II.! Zamestnanec ju rok okrádal, išlo o poriadny balík!
Zdielať na

Šok pre kráľovnú Alžbetu II.! Zamestnanec ju rok okrádal, išlo o poriadny balík!

Archívna reportáž

To, že ani tak prísne strážené sídlo britskej kráľovnej Alžbety II. (94), ako je Buckinghamský palác v Londýne, nie je celkom uchránené pred zlodejmi, sa opäť potvrdilo. Nešlo ale o útočníka z ulice, o krádež sa tentokrát postaral zamestnanec paláca. Pracoval tam už 5 rokov a za tú dobu si vyslúžil dôveru svojich nadriadených. A rozhodol sa ju zneužiť.

Adamo Canto (37), ktorý mal v Buckinghamskom paláci na starosti čistotu a poriadok, píše portál BBC.com. Túto prácu získal prostredníctvom charitatívnej spoločnosti Royal Collection Trust a v paláci pracoval už od roku 2015. Svoju robotu vykonával dobre a nadriadení mu dôverovali. Mal preto prístup aj do súkromných priestorov kráľovskej rodiny.

Canto začal kradnúť až od novembra minulého roka, ako sa priznal pred súdom. Štátny zástupca Simon Maughan ho na súde obvinil, že v priebehu deviatich mesiacov odcudzil z paláca predmety v hodnote od 10 000 do 100 000 libier a 37 z nich speňažil hlboko pod cenou na eBay. Medzi predmetmi boli napríklad medaily za zásluhy, ako Rad spoločníkov cti či Rad kráľovnej Viktórie, podpísané fotografie vojvodov z Cambridge princa Williama (37) a Kate Middleton (39), alebo aj fotografie z kráľovského banketu pri príležitosti návštevy prezidenta USA Donalda Trumpa.

Kráľovná oslávila tento rok 94 rokov, zažila už skutočne všeličo:

​Viacero odcudzených predmetov, ktoré Canto nestihol predať, našli policajti v jeho prechodnom bydlisku, v palácovom komplexe Royal Mews, určeného pre personál. Osudovou chybou tohto zlodeja bolo, že jednou z ukradnutých vecí bola aj medaila člena Bathského rádu, ktorá patrila viceadmirálovi Johnstone-Burtovi. Viceadmirál si ju chcel umiestniť na svoju sviatočnú uniformu pri príležitosti oslavy narodenín kráľovnej a keď ju nenašiel, spustil poplach. Podarilo sa pritom na základe indícií vystopovať, kto je zodpovedný za zmiznutie medaily.

​Nie všetky odcudzené predmety, ktoré stihol Canto predať, sa podarilo získať späť. Niektorí kupci si ich ponechali napriek výzve o navrátenie. Okresný súd vo Westminsteri vinníka na základe priznania viny prepustil na kauciu, jeho prípad bude ale ešte v nasledujúcich týždňoch posudzovať Korunný súd v Southwarku. Doposiaľ najväčšia aféra spojení s krádežou bola v roku 2013, keď zadržali policajti pri pokuse o krádež v Buckinghamskom paláci jedného muža vo večerných hodinách na mieste, ktoré je prístupné verejnosti iba počas dňa. Komplic na neho vyčkával pred palácom. Kráľovná v tom čase v paláci nebola. Zdá sa, že pred dlhoprstými si už na tejto planéte nemôže byť istí nikto a nikde.

Súvisiace články

Najčítanejšie