Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vendula Pizingerová o synovi Jakubovi (15): Nemal to jednoduché! Jeho otec spáchal samovraždu
Zdielať na

Vendula Pizingerová o synovi Jakubovi (15): Nemal to jednoduché! Jeho otec spáchal samovraždu

Archívna reportáž

Vendula Pizingerová (48) sa spolu so svojím manželom Josefom Pizingerom (33) už pomaly dva mesiace tešia zo ich chlapčeka Josífka. Vendula je veľmi spokojná, hoci jej starostlivosť o malého synčeka dáva zabrať, ako to už pri bábätkách býva. Našťastie, má veľkú oporu vo svojom manželovi, ktorý vraj hravo zvláda aj výmenu plienok. A vraj pomáha aj jej starší syn z manželstva s legendárnym českým skladateľom Karlem Svobodou (†68), dnes už pätnásťročný Jakub.

Práve na Jakuba Svobodu v období vrcholiacej puberty, ktorú prejavuje napríklad aj tým, že mame Vendule neodovolí, aby ho fotila a dávala na Instagram, sa Pizingerová zamerala v rozhovore pre idnes.cz. Kým Josífek sa narodil do absolútne harmonického manželstva, Jakub mal za otca umelca s rozorvanou dušou. Žiaľ, psychické trápenie napokon vyvrcholilo samovraždou.

Vendula si uvedomuje, aké šťastie má jej novonarodený synček Josef, že sa narodil do rodiny, kde sa mu každý člen venuje s plným nasadením. Myslí si, že je to dobre aj pre jej staršieho syna. „Jakub mal smolu, že prišiel v roku a pol o otca. Po tej tragédii, čo sa stala, mi to všetko tak nejako pretieklo medzi prsty. Bolo to strašne zvláštne. Povedala som si, že by som si dieťa možno ešte niekedy chcela zopakovať. A je to i s úctou k tomu Kubovi. Pretože to nemal v živote jednoduché. Tak chcem, aby chlapci mali pekný vzťah ako bratia," vyslovila nahlas svoju túžbu.

Vendula priviedla na svet synčeka Josefa v deň narodenín manžela Josefa:

​Jakub nielenže v útlom detstve prišiel o otca, ale nevenovala sa mu tak, ako by bolo žiadúce, ani mama Vendula, ktorá bola doslova uštvaná tlakom verejnosti a mala čo robiť sama so sebou, ako sama priznala. „Tieto roky mám v úplnej hmle," doteraz ju to mrzí. Veľmi by si preto želala, aby v priebehu vyrastania malého bračeka Kubo vnímal, ako má fungovať vzťah medzi otcom a synom a sám si ho tiež užil. Jeho vzťah s Josefom je vraj veľmi priateľský. Dobre si rozumejú a otčim je pre neho zároveň aj vzorom chlapa, ktorý mu kedysi chýbal.

Samotná Vendula vyjadrila vzájomný vzťah jej dvoch mužov slovami: „Pepa sa na jeho náhradného otca nehrá, sú kamaráti a oslovujú sa menami. Pepa je pre Jakuba vzor skutočného chlapa. Dostáva od neho úlohy, ktoré sa snaží splniť, chodia spolu do lesa, sekajú drevo, stanujú, jazdia na motorke, bavia sa ako dvaja rovnocenní chlapi.“ Ona sama vraj nikdy nemala vzťah k typicky mužským činnostiam. „Občas je mi ľúto, že ma prehliada lebo som ženská, ale na druhú stranu Kubo zažíva skutočné detstvo,“ dodala so zadosťučinením hrdá matka syna, ktorý sa na ňu čoraz viac podobá. No nie je to len hustý pubertiak, ako je zrejmé. "Dnes bol malý v kolíske a zaplakal. Jakub mi ho doniesol so slovami, že to dieťa sa tam samé zblázni," hovorí so smiechom Vendula o svojom starostlivom synovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie