Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Výroky hviezdneho herca zdvihli obrovskú vlnu hnevu! Je to Sorosov poskok, tvrdia!
Zdielať na

Výroky hviezdneho herca zdvihli obrovskú vlnu hnevu! Je to Sorosov poskok, tvrdia!

Archívna reportáž

Politicky ladená poznámka Georga Clooneyho (59) vyvolala u našich južných susedov veľký ohlas. Týkala sa totiž ich najvyššieho predstaviteľa, Viktora Orbána. Keď prišla otázka na Clooneyho nový film Midnight Sky opísal, ako skutočný život ovplyvnil jeho rozhodnutie hrať úlohu vedca v post-apokalyptickom svete v roku 2049. A našiel tam istú podobnosť s dvomi politikmi, nie práve lichotivú.

George Clooney sa ostatné roky venuje vo svojej tvorbe pomerne výrazne politickým témam. Niet pochýb, že sa aj reálne o svet politiky zaujíma, čo potvrdil aj v rozhovore pre magazín GQ Magazine, ktorý bol uverejnený 17. novembra na YouTube. Rozrozprával sa o nakrúcaní svojho najnovšieho filmu. "Neboli sme uprostred pandémie, ale boli tam ale všetky iné prvky, prvky nenávisti a hnevu, ktoré všetci zažívame v tejto chvíli dejín po celom svete - či už ide o Bolsonara v Brazílii alebo Orbána v Maďarsku," konkretizoval dve mená, ktoré by podľa neho zjavnemohli byť akousi ukážkou negatívneho, čo vo svete politiky aktuálne je.

Ďalej Cloony pokračoval: "Rozhliadajte sa okolo seba. Všade je veľa hnevu a nenávisti." Odkázal, že aj keď sa dej filmu odohráva v roku 2049, poukazuje na to, čo by sa mohlo stať, keby sme dovolili tento druh nenávisti ďalej šíriť. Agentúra Reuters k jeho slovám podotkla, že Viktor Orbán je pri moci už viac ako desať rokov a za tú dobu vybudoval neliberálny režim s centralizovanou mocou a nacionalistickou ideológiou. Pripomenula tiež, že mnoho predstaviteľov Európskej únie Maďarsko už roky kritizuje za potláčanie princípov právneho štátu a občianskych slobôd.

Clooney porozprávala pre GQ aj o svojich najväčších úlohách:

Clooneyho vyjadrenia sa v maďarských médiách objavili až o niekoľko dní neskôr, ale okamžite vyvolali búrlivé reakcie predstaviteľov Orbánovej administratívy. Hovorca maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer v nedeľu na svojej oficiálnej facebookovej stránke uviedol, že Clooneyho komentáre sú "hlúpe" a "nezmyselné". Hovorca vlády Örs Farkas vo vyhlásení pre Hungary today uviedol: "Je veľkým sklamaním, že existujú aktéri, dokonca aj nepolitické subjekty, ktorí vykonávajú Sorosove politické zámery." Origo, spravodajský web s väzbami na Orbánovu stranu Fidesz, na dôkaz zverejnil fotografiu Clooneyho s jedným zo Sorosových synov.

​Odpoveď herca nedala na seba dlho čakať. "Orbánov režim vlastní všetky médiá, núti všetky spoločnosti dodržiavať drakonickú daňovú politiku, umlčuje slobodnú tlač, vyžaduje povolenie na fotografovanie ich žiletkových plotov, démonizuje ľudí zbavených práv a požmurkáva na krajne pravicových extrémistov," uviedol Clooney vo vyhlásení preTelex.hu prostredníctvom svojho agenta, ktoré neskôr zdieľal The Washington Post. "Orbánova propaganda klame," dodal pri objasnení, že sa Sorosom stretol len raz. Chváli Sorosovu podporu chudobným a poznamenal, že samotný Orbán študoval v Anglicku na základe grantu od miliardára.

Cloony pripomenul aj minulosť Maďarska. "Je to akoby sa rok 1956 nikdy nestal, keď svet zaplavili maďarskí utečenci utekajúci pred sovietskou nadvládou," poukázal zjavne naštudovaný herec na protiutečeneckú politiku Orbánovej vlády. Spomenul aj svoje návštevy v Maďarsku od 80. rokov do roku 2000, keď v krajine slávila úspech demokracia. "Teším sa na deň, keď Maďarsko bude také, ako kedysi," s nádejou ukončil svoje vyhlásenie politicky angažujúci sa herec. Povráva sa, že má ambície v budúcnosti kandidovať ako prezident USA. Po jeho boku stojí ambiciózna právnička Amal, ktorá je nepochybne minimálne takou osobnosťou, ako samotný herec.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie