Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Znepokojivé odhalenie! Jiří Menzel zomrel na covid-19, no okolnosti sú zvláštne!
Zdielať na

Znepokojivé odhalenie! Jiří Menzel zomrel na covid-19, no okolnosti sú zvláštne!

Archívna reportáž

Vdova po nedávno zosnulom oscarovom režisérovi Jiřím Menzelom vie stále verejnosť niečím prekvapiť. Len čo prezradila, že má vyše ročného utajovaného syna s egyptológom Miroslavom Bártou, rýchle obrátila pozornosť na inú tému. A tou je koronavírus v spojení so smrťou jej manžela. Je zvláštne, že sa rozhodla vyjsť s pravdou von až po dvoch mesiacoch.

Olga Menzelová neprestáva šokovať. Už pred pár rokmi prekvapila, keď počas manželstva s oscarovým režisérom Jiřím Menzelom (†82) splodila dnes už 12-ročnú Aničku s iným režisérom, Jaroslavom Brabencom. Aktuálne vyšla s pravdou von aj o druhej mimomanželskej láske - s egyptológom Miroslavom Bártom má 1,5-ročného syna. A napokon pridala ďalšiu nečakanú informáciu o príčine smrti jej manžela, ktorý zomrel pred dvomi mesiacmi, píše portál Blesk.cz.

Jiří Menzel zomrel podľa Olginho tvrdenia na covid-19. Zvláštne nie je len to, že informáciu dva mesiace tajila, ale aj to, že napriek veku a zdravotným komplikáciám nebol po zistení choroby prevezený do nemocnice, kde by mu mohli poskytnúť zrejme lepšiu liečbu ako doma.

Pripomeňte si nesmrteľný výrok z nesmrteľného filmu Jiřího Menzela - Rozmarné léto:

Choroba sa u starého a zoslabnutého režiséra začala prejavovať typicky horúčkami, kašľom a bolesťami. Nevedno prečo si ale tím ošetrovateľov spolu s Olgou mysleli, že netreba panikáriť, aj keď manžel patril do najohrozenejšej skupiny obyvateľov. „Vyzeralo to nádejne, verili sme, že i túto chorobu ustojí. Bol strašne statočný, bojoval a nevzdával to. Strašne tu chcel byť,“ snažila sa vdova vysvetliť hlavný dôvod, prečo sa rozhodla spoločne s tímom ponechať Jirku v domácom liečení.

Olga takto zareagovala na spŕšku kritiky, ktorá sa na ňu v súvislosti s novými odhaleniami spustila:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Milí přátelé, moc děkuji za Vaši podporu. Přišlo mi spousta krásných zpráv, které jsou pro mě živou vodou. Moc si jich vážím, stejně tak jako Vás samých. Přišlo ale také spousta ošklivých a zlých zpráv a reakcí. Vy, kteří máte potřebu ubližovat a být zlí a negativní, tak mě prosím nesledujte. Je to zbytečné, jen si kazíte ve své nepochybně etické čistotě náladu. Věnujte se sami sobě a svým životům. Přeji vám v tom hodně štěstí a spokojenosti a především to, aby Vás a Vaše blízké nikdo nehodnotil a nesoudil bez znalosti skutečné podstaty věci tak, jako si toto právo samozvaně osobujete vy. Přeji Vám vše dobré a snažte se žít a ne jen přežívat v nenávisti a posuzování životů lidí, které vůbec neznáte. V této souvislosti opět musím zmínit 1.list Korintským 13,1. V nedávné době jsem o něm psala a Vám, kteří smýšlejí pozitivně a chápou, co znamená výraz láska, která má mnoho podob, posílám a sdílím jednu zprávu, která mě moc potěšila. Milá Olgo, nemáš narozeniny, ani svátek, ale dovol mi popřát Ti v této chvíli hodně štěstí, lásky, radosti, ale i svobody, na kterou se v dnešní pře-medializované době příliš nemyslí. A to je škoda. Díky společné práci jsem Tě mohl poznat blíž, a tak vím, že jsi nejen velmi atraktivní, ale také skvělý člověk a určitě fantastická máma. V dnešním světě velkohubých vyjádření, intrik, lží a nabubřelých vládců si Ti s etikou dovolili veřejně poradit lidé, kteří právě tento neblahý obraz doby mají na svědomí, a to je do nebe volající drzost a neomalenost. Vím, že tyto věci znáš, ale dovol mi vyjádřit Ti svou podporu alespoň takto. Jsou to blázni! Závidí! …a mají co S úctou, x.

Príspevok, ktorý zdieľa Olga Menzelová (@olgamenzelova),

Okrem toho bol ďalším dôležitým dôvodom, že si to neprial jej manžel. Sužovaný inými zdravotnými problémami ale asi sotva mohol vnímať, ako je reálne ohrozený. Je však tiež pochopiteľné, že nechcel odísť z domova do nehostinného nemocničného prostredia. Mnohí sa ale pýtajú, prečo mu aspoň nenasadili liek Remdesivir.  „Remdesivir je viazaný na hospitalizáciu a my sme Jirku do nemocnice dať nechceli. Vedeli sme, že by to pre neho bola veľká rana. Sám to odmietal a ja som mu to musela sľúbiť, že ho tam nedám. Nemohla som ísť proti jeho prianiu,“ zverila sa vdova v rozhovore pre Blesk.

​Liečbu však nezanedbali, myslí si Olga. Dostával podľa nej najlepšie dostupné antivirotikum, ktoré užívajú seniori v domovoch dôchodcov. „Bolo to pre mňa náročné na psychiku. Predstavovala som si to inak. Nemohla som mu dať pusu. Nedokázala som si predstaviť, že to bude tak ťažké. Jirka mi odišiel pred očami. Ja som u žiadneho odchádzania nebola a nedokázala som si predstaviť, že to bude tak náročné a bude to trvať tak dlho. Aj keď ten priebeh bol rýchly. Tie momenty toho odchádzania boli dlhé,“ emotívne vyjadrila svoje posledné chvíle s manželom. Stále ho pritom vraj aspoň držala za ruku, aj keď jej lekári, ako mame malých detí, neodoporúčali byť pri ňom. Bola však stále v ochrannom obleku a preto už vie aj pochopiť, čo zažívajú zdravotní pracovníci v prvej líni, keď navyše musia po celý deň vykonávať rôzne iné náročné úkony. 

Súvisiace články

Najčítanejšie