Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zomrela česká herecká legenda! V TEJTO úlohe ho milovali všetci!
Zdielať na

Zomrela česká herecká legenda! V TEJTO úlohe ho milovali všetci!

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Niektorí herci nepotrebujú odohrať stovky rolí, aby sa stali nesmrteľnými. To sa stalo aj pôvodne vyučenému kominárovi, Ostravákovi Karlovi Fialovi. Hoci sa remeslu nikdy nevenoval, nakoľko jeho spevácky talent ho priviedol na konzervatórium, kde vyštudoval spev, ani to nebola jeho posledná zastávka. Dožil sa úctyhodného veku, 95 rokov.

Karel Fiala začínal ako tenor v zbore v českom Národnom divadle, no po dvoch rokoch dostal angažmán ako sólista v Hudobnom divadle v Karlíne. Ako tridsiatnik sa začal objavovať aj vo filmoch, no skutočne veľkú rolu dostal v živote v podstate len jedinú - v roku 1964 sa z neho stal nezabudnuteľný Limonádový Joe.

Prekvapivé bolo, že ako vyštudovaný spevák súhlasil s tým, že bude len hrať, spieval za neho vtedy len začínajúci Karel Gott. V rozvíjaní ďalšej kariéry mu však nepomohol fakt, že v roku 1968 na protest voči okupácii vystúpil z Komunistickej strany a tým pádom bol od väčších príležitostí odstavený.

Pripomeňte si geniálny spaghetti western:

Na modrookého blondiaka s dobrým srdcom z jednej z najúspešnejších komédií v histórii československej kinematografie už svet nikdy nezabudne. V sobotu 3. októbra zomrel vo veku 95 rokov v liečebni pre dlhodobo chorých, kde údajne posledné roky nebol vôbec šťastný, píše portál Blesk na základe správy z Rádiožurnálu. "Lepšie to už nebude. Je načase prestať žiť," povedal českému portálu Blesk krátko pred 95. narodeninami.

Bol do vysokého veku zvyknutý na aktívny život, ešte ako 85-ročný hrával tenis. Fiala bol trikrát ženatý a mal štyroch synov. S poslednou manželkou, ktorá bola o 16 rokov mladšia, spolu prežili 55 rokov manželstva. Ešte minulý rok sa jeho syn Honza dušoval, že otca určite nechcú ani za nič umiestniť do liečebne, napriek tomu, že už bol nemobilný a presúval sa len na invalidnom kresle. Napokon sa ale jeho stav natoľko zhoršil, že predsa len do liečebne išiel. A hoci ho rodina chodila pravidelne navštevovať, napokon tam aj zomrel, aj keď sníval o skone na svojej milovanej chalupe.

Súvisiace články

Najčítanejšie