Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Predpremiéra filmu Karel! Ivana Gottová napokon neprišla, Iva Janžurová vybehla zo sály v slzách!
Zdielať na

Predpremiéra filmu Karel! Ivana Gottová napokon neprišla, Iva Janžurová vybehla zo sály v slzách!

Archívna reportáž

S polročným sklzom v piatok 18. septembra konečne slávnostne zahájili 27. ročník filmového festivalu Febiofest. Z pôvodne malého formátu pre pár nadšencov sa toto podujatie behom rokov premenilo na významný filmový festival s bohatým programom. Navštívili ho mnohé hviezdy ako napríklad Catherine Denevue, Claudia Cardinale či Geraldina Chaplin, ktoré osobne uviedli filmy, v ktorých hrali. Festival sa snaží ponúknuť v širokom zábere pre návštevníkov to najlepšie z oblasti kinematografie. Tento rok bola jednoznačne najväčším ťahákom slávnostná predpremiéra filmu venovaného pamiatke Karla Gotta.

Celovečerný dokument režisérky Olgy Špátovej (36) s príznačným názvom KAREL, v ktorom známa dokumentaristka zachytila posledné mesiace života speváka, slávnostne otvoril festival. Premiéra tohto dokumentárneho filmu je plánovaná na 1. októbra, teda presne na deň výročia spevákovho úmrtia. Premiéry sa má zúčastniť aj vdova po Karlovi Gottovi Ivana. Pozvaná bola aj na predpremiéru filmu na otvorenie Febiofestu.

Ivana Gottová však po počiatočnom súhlase zmenila názor a ospravedlnila sa za neúčasť. „Pani Ivana Gottová se rozhodla po prvýkrát oficiálne vystúpiť na verejnosti až 1. októbra, symbolicky v deň výročia úmrtia Karla Gotta, a teda v deň slávnostnej premiéry filmu Karel. Riaditeľovi Febiofestu, pánovi Kamilovi Spáčilovi, sa z dnešnej neúčasti osobne ospravedlnila a ten jej rozhodnutie plne rešpektuje a chápe,“ oznámila hovorkyňa vdovy Aneta Stolzová.

​Predpremiéru si ale nenechali ujsť mnohé známe tváre z umeleckého sveta. So záujmom vzhliadol dokument režisér filmu Havel Slávek Horák. Dokument o Karlovi Gottovi si so záujmom pozrel tiež vdovec po speváčke Eve Pilarovej (†80) Ján Kolomazník. Herečka Dana Morávková, s dojatím spomínala na spoluprácu s Karlom Gottom a pri pozeraní filmu sa nevyhla slzám. To herečka Iva Janžurová zo sály utiekla, pretože sa na dokument plný smutných záberov chorého Karla Gotta nedokázala pozerať. Ďalšou známou tvárou na predpremiére bol Pavel Trávníček s manželkou, nechýbal ani huslista Pavel Šporcl. Pochopiteľne prišla aj známa režisérka Olga Sommerová, matka režisérky Olgy Špátovej. „Samozrejme, že som mala možnosť ho vidieť. My si filmy s Oľgou zároveň dramaturgujeme. Film je krásny,“ odpovedala na otázku, či už vopred videla dcérin film o Gottovi.

Predpremiéry svojho dokumentu sa samozrejme zúčastnila aj Oľga Špátová v sprievode manžela kameramana Jána Malířa a po projekcii filmu zožala zaslúžený potlesk. Prezident a zakladateľ Febiofestu, Prešovčan  Fero Fenič, vyjadril obavy o celý festival v súvislosti s každodenne sa meniacimi opatreniami pre koronavírus. „Nechcem strašiť, ale pravá premiéra je taktiež ohrozená koronavírusom, takže je možné, že to ľudia uvidia na dlhú dobu len teraz,“ pohrozil. Ostáva veriť, že sa jeho predpoveď nesplní a 1. októbra sa kiná počas premiéry filmu Karel podľa možností zaplnia.

Súvisiace články

Najčítanejšie