Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zuzana Belohorcová šokuje! Má TAKÝTO názor na protesty v USA!
Zdielať na

Zuzana Belohorcová šokuje! Má TAKÝTO názor na protesty v USA!

Archívna reportáž

Slovenská moderátorka žijúca už niekoľko rokov za veľkou mlákou, konkrétne v slnkom zaliatom Miami, si život v USA nevie vynachváliť. V krajine neobmedzených možností žije spolu so svojím manželom Vlastom Hájkom, dcérkou Salmou a synčekom Neviom. Avšak situácia v USA z posledných dní ju nenecháva ľahostajnou a rozhodla sa zdieľať svoj názor na sociálnej sieti.

Zuzana Belohorcová žije svoj americký sen už viac ako desať rokov a na pár drobných výčitiek si život za veľkou mlákou celkom užíva. Na svojej sociálnej sieti pravidelne zdieľa videá a fotky dokonalého rodinného života v luxusnom apartmáne s výhľadom na oceán. Málokedy sa vyjadruje na vážne témy, no tentokrát urobila výnimku a povedala, čo si o protestoch, ktoré zachvátili USA, naozaj myslí.​

Zuzka Belohorcová svoj Instagram využíva najmä na zdieľanie príspevkov s pozitívnym obsahom, plným slnka, tanca, farieb a smiechu jej detí. Vážnejší príspevok sa objavil s príchodom koronavírusu do Spojených štátov amerických. Vyjadrila obavy a neskrývala strach z neznámeho vírusu, ktorý vyčíňa naprieč celou zemeguľou. V dôsledku koronakrízy dokonca s manželom prišli o značnú časť pracovných aktivít a zvažujú návrat do Európy.

Zuzana sa v úlohe matky cíti najlepšie:

​Avšak po korone rezonuje v USA aktuálne téma policajnej brutality a s ňou spojené protesty naprieč celou krajinou. Obyvatelia krajiny nesúhlasia s rasizmom a brutalitou, ktorú používa polícia pri svojich zásahoch. Protesty s myšlienkou mieru a tolerancie sa, žiaľ, zvrhávajú v niektorých prípadoch aj na násilie. Mnohé mestá sa nevyhli masívnym rabovačkám a ničeniu majetku nevinných ľudí. Zuzanu táto situácia rozladila natoľko, že sa rozhodla vyjadriť svoj názor, a ten veru mnohých prekvapil.

Moderátorka totiž nesúhlasí s vandalizmom a rabovačkami, a je presvedčená o tom, že protestovať sa dá aj v mieri a pokoji. To sa však nepozdávalo jednej z používateliek Instagramu, a označila Zuzanin komentár za necitlivý k Black Live Matters protestom. "Zásadne sa nezvyknem starať do vecí, ktorým nerozumiem, ale zdravý úsudok a zdravý rozum našťastie ešte mám," začína svoj komentár k príspevku na Instagrame. "Som prekvapená, koľko ľudí zdieľa úplne iný názor, ako je ten, prezentovaný médiami, politikmi, či svetovými celebritami," pokračuje a myslí si, že je táto téma účelová a zneužitá na politický boj.

"Sfanatizovaná masa ľud rabuje a ničí čo im príde do cesty, a to sa akceptovať nedá," rozhorčuje sa Zuzana ďalej v príspevku. Počas protestov bolo totižto nahlásených mnoho krádeží, poškodení majetku a dokonca aj ujmy na zdraví a životoch. Mama dvoch detí sa preto celkom oprávnene obáva o ich budúcnosť a bezpečný život v tejto krajine. "Neoprávnená smrť človeka, či belocha alebo černocha, nie je akceptovateľná, ale v tomto prípade ide už o úplne iný boj," píše Zuzana a vyzýva ľudí, aby sa na situáciu pozerali s triezvym pohľadom.

Zuzana svojím príspevkom rozvírila na svojom Instagrame vášnivú debatu:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

...zasadne sa nikdy nezvyknem starat do vecí,ktorym nerozumiem ,ale zdravy usudok a zdravy rozum naštastie ešte mam?...nikdy som nechcela na verejnosti ventilovat”svoj nazor na to ,čo sa deje v tychto dnoch v USA....ale Vaše komenty a Vaše prispevky ma nakopli k tomu ,aby som sa o ne takto verejne podelila?...som prekvapena ,kolko ludi zdiela uplne iny nazor ,od toho ,aky je prezentovany mediami,politikmi,svetovymi celebritami....,ktory si z toho urobili svoj politicky boj a kampan pre bližiace sa volby s nalepkou boja proti rasizmu.?...a zfanatizovana masa ludí rabuje a ničí čo im pride do cesty? ...a to sa akceptovat neda?...neopravnena smrt človeka,či belocha,alebo černocha nie je akceptovatelna ...ale v tomto pripade už ide o uplne iny boj ?...ako sa hovorí ,každa minca ma dve strany?...preto sa na celu situaciu pozerajme realne a triezvo priatelia?? dakujem??

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Belohorcova (@zuzanabelohorcova),

Pod týmto príspevkom sa strhla prudká debata o správnosti protestov a rasovej problematike. Kým väčšina so Zuzanou súhlasí, našli sa aj odporcovia moderátorkiných myšlienok. "Mne je jedno či je človek biely, žltý alebo zelený. Dôležité je, ako sa chová a vystupuje. Aj ja som na Česko tmavšia a zažila som si v detstve svoje, ľudia sú zlí. Ale aktuálne dianie vo svete už s farbou kože nemá nič dočinenia," píše Zuzkina fanúšička zo susedných Čiech. V prospech protestujúcich sa vyjadrila iná fanúšička, ktorá si myslí, že sú násilné protesty oprávnené: "Treba poznať históriu, títo ľudia boli násilne deportovaní, zotročení a ponížení. Pohár pretiekol. Žiadne veľké skvelé veci neprichádzajú z komfortných zón našich obývačiek. Dosť bolo šikanovania a rasizmu".

Zuzana si však za svojimi slovami pevne stojí, a ľudom, ktorí jej názor podporili vyjadrila veľkú vďaku. Protesty, ktoré ochromili Spojené štáty americké vyvolala smrť Afroameričana Georgea Floyda pri policajnom zásahu. Jeden z policajtov mu kľačal na krku, kým ležal spútaný na zemi. Pri zatýkaní sa sťažoval, že nemôže dýchať. Po príchode sanitky bol v bezvedomí a v nemocnici ho už prehlásili za mŕtveho. Zásah nakrútili okoloidúci na video, ktoré sa stalo virálnym. To vyvolalo po celej krajine protesty, ktoré vyústili do násilností.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie