Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Koniec kráľovnej Alžbety?! Jej panovanie sa pre TOTO už zrejme nikdy nevráti do normálu!
Zdielať na

Koniec kráľovnej Alžbety?! Jej panovanie sa pre TOTO už zrejme nikdy nevráti do normálu!

Archívna reportáž

Kráľovná Alžbeta II. oslávila 21. apríla úctyhodných 94 rokov. Jej manžel, princ Filip bude mať onedlho už 99 rokov. Obaja sú už zo zdravotného hľadiska vo vysoko rizikovej kategórii, nielen pokiaľ ide o koronavírus. No práve ten bude mať zrejme zásadný dopad na to, ako kráľovná dovládne.

Už vyše dva mesiace trávi hlava britskej monarchie v izolácii na zámku Windsor. Je však dosť možné, že to tak bude až do konca jej života. Už teraz je isté, že sa odtiaľ nepohne minimálne do leta.

S týmto tvrdením prišiel životopisec kráľovnej, 66-ročný Andrew Morton. Je presvedčený, že Alžbeta II. sa k normálnemu životu a ku kráľovským povinnostiam už nikdy naplno nevráti, píše portál The Sun.

Prednedávnom oslávila kráľovná Alžbeta narodeniny, po prvýkrát v tejto situácii:

​Pre človeka nad 90 rokov môže byť ľahko fatálna aj obyčajná chrípka, nieto ešte aktuálne kolujúci koronavírus. "Je to nesmierne smutné, ale nevidím ako reálne, aby sa kráľovná vrátila k svojej obvyklej práci. COVID-19 len tak nezmizne, bude s nami celé mesiace, ak nie roky. Pre kráľovnú by bolo príliš riskantné znovu sa stýkať s ľuďmi," prezradil svoje obavy životopisec.

​Kráľovná ale rozhodne nezaháľa a je neustále aspoň v telefonickom či v online kontakte s premiérom, aby navzájom koordinovali kroky a fungovanie krajiny. Pravidelne dostáva aj správy z parlamentu.  Národ povzbudzuje videonahrávkami. "Ak by chorobu chytila, mohlo by to byť pre ňu fatálne a, samozrejme, ohrozila by aj princa Filipa," hovorí Morton. Vládnuť zo zákulisia sa ale navždy nedá, preto sa stáva stále aktuálnejšou možnosť, že na trón predsa len zasadne princ Charles. No rovnako dobre by to mohol byť rovno aj princ William, najmä s ohľadom na otcov pokročilý vek.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie