Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Británia pre koronavírus bez panovníka?! Na trón môže zasadnúť princ William!
Zdielať na

Británia pre koronavírus bez panovníka?! Na trón môže zasadnúť princ William!

Archívna reportáž

Koronavírus ovplyvňuje aj také sféry života, na aké by ešte pred pár týždňami nikto ani nepomyslel. Určite ani kráľovnú Alžbetu II. a jej priameho následníka, jej najstaršieho syna, princa Charlesa. Ten sa možno v tejto situácii trónu ani nedočká.

Princ Charles čaká celý život, má ale šťastie na veľmi čipernú mamu s tuhým korienkom. Charles má už 71 rokov, jeho mama, kráľovná Alžbeta II. má 93 rokov. Vzhľadom k okolnostiam to možno bude práve ich vek, ktorý by ich mohol obrať o panovníctvo, píše portál New Idea.

Britská vláda totiž začala konečne konať a prijímať opatrenia v boji proti koronavírusu. Jedným z nariadení je aj odporúčanie, aby ľudia starší ako 70 rokov nevychádzali z domu.

Alžbeta II. je na kráľovskom tróne už takmer 70 rokov:

Zatiaľ platí nariadenie na najbližšie dva týždne, no už teraz je takmer isté, že sa doba karantény natiahne. Dodržiavať vládne rozhodnutia by mala aj kráľovská rodina, izolovaná Alžbeta II., ani princ Charles, ale nebudú veľmi funkčnými panovníkmi, ak sa nebudú môcť pohnúť zo svojich sídiel.

Panovníčka a traja následníci trónu, v poradí nároku podľa veku:

Preto prichádza do úvahy možnosť, že by sa stal dočasným zástupcom panovníka, teda regentom, princ William. Preskočil by tak svojho otca, ktorý je prvým následníkom kráľovnej. Alžbeta II. a jej manžel, princ Filip, sa už z Londýna presunuli do Windsoru, kde sú v bezpečí izolovaní od vonkajšieho sveta. Ak by sa situácia zdramatizovala, presunuli by sa do menšieho sídla, kráľovninho obľúbeného Sandringhamu.

Princ Charles s manželkou Camillou sú tiež "uväznení" vo svojom londýnskom sídle v Clarence House. Princ William musí byť v pohotovosti, podľa vývoja situácie sa skutočne môže už predčasne stať výkonnou hlavou britskej monarchie.

Súvisiace články

Najčítanejšie