Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kráľovná Alžbeta II. volá v núdzi o pomoc! Tento signál dá ochranku do pozoru
Zdielať na

Kráľovná Alžbeta II. volá v núdzi o pomoc! Tento signál dá ochranku do pozoru

Archívna reportáž

Nie vždy má britská kráľovná náladu počúvať každého, kto sa dostane do jej blízkosti. Na dotieravých, nudných či nebodaj nebezpečných jedincov je ochranka hlavy monarchie veľmi precízne pripravená. Alžbete II. stačí urobiť jediný pohyb a ochranka vyráža zo svojich pozícií.

Isteže sa kráľovná snaží byť svojmu ľudu vždy nablízku a je pripravená vypočuť každého, kto prejaví v jej blízkosti záujem. Avšak predsa len, je to už pani v úctyhodnom veku, ktorá môže kedykoľvek pocítiť únavu či diskomfrot.

Ak sa kráľovná cíti v niekoho spoločnosti nesvoja, alebo ju už daná debata privádza do zúfalstva, trpieť preto nemusí. Ale tiež sa nemôže stať, že by musela dotyčného priamo konfrontovať. Jednoduchý pohyb kabelkou, či dotyk jej snubného prsteňa pôsobia na jej ochranku ako zaklínadlo. Pribehnú a kráľovnú v momente a so všetkou diskrétnosťou ospravedlnia a odprevadia na príjemnejšie miesto.

Pred pár dňami, 21. apríla, oslávila britská panovníčka 94 rokov:

„Urobia to veľmi taktne,“ povedal pre magazín People kráľovský historik Hugo Vickers. „Niekto z ochranky príde a kráľovnej povie napríklad Sir Arcibiskup z Canterbury by sa s vami veľmi rád stretol',“ vysvetľuje tieto kráľovské ľsti Vickers. Ak je kráľovná vyslovene nahnevaná a potrebuje opustiť spoločnosť neodkladne, jednoducho odloží kabelku na stôl či na zem, alebo začne krútiť jej vzácnym snubným prsteňom od princa Filipa (98).

​Keď má kráľovná stretnutie v Buckinghamskom paláci a čas návštevy sa už naplnil, disponuje tajným tlačítkom. Ochranke stojacej predo dvermi signalizuje, aby otvorili dvere a hostí vyprevadili z paláca. Na pozore však musia byť aj dotyční hostia a nemal by im byť cudzí prísny kráľovský protokol. Mali by ustúpiť tri kroky dozadu, ale tak, aby sa kráľovnej neotočili chrbtom. Bežný človek je tak možno aj rád, že popri všetkých týchto peripetiách nemusí ku kráľovnej na návštevu.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie