Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rok nabitý výročiami a udalosťami. V britskej monarchii to žilo
Zdielať na

Rok nabitý výročiami a udalosťami. V britskej monarchii to žilo

Archívna reportáž

Pre britskú monarchiu bol tento rok plný výročí a veľkých zmien.

V britskej kráľovskej rodine nastalo počas roku 2017 niekoľko veľkých zmien. Začiatkom mája vyvolalo náhle stretnutie personálu v Buckinghamskom paláci mediálny rozruch. 

Nik nevedel, čo plánuje kráľovná svojmu služobníctvu oznámiť. Napokon vysvitlo, že sa jej manžel, princ Philip (96), rozhodol stiahnuť z verejného života.

​Na jeseň nastal veľký zlom aj pre malého princa Georga (4). Ten začal navštevovať prestížnu školu Thomas's Battersea. Štvrtého semptembra ho počas prvého dňa sprevádzal princ William (35).

​Princa vítali predstavitelia školy s nadšením. 

Kráľovná Alžbeta II. oslávila 65. výročie svojho panovania 6. februára. Na britskom tróne sedí od roku 1952, kedy umrel jej otec, kráľ Juraj VI. Jeho prvorodenú dcéru korunovali 2. júna 1953 vo Westminsterskom opátstve. Už v roku 2015 sa stala najdlhšie vládnucou panovníčkou v Spojenom kráľovstve, kedy predbehla kráľovnú Viktóriu.

20. novembra prešlo 70 rokov od momentu, kedy si Alžbeta s Philipom povedali svoje "áno" vo Westminsterskom opátstve. Kráľovná a vojvoda z Edinburghu oslávili platinovú svadbu, no napriek vzácnemu výročiu sa žiadne honosné oslavy nekonali. Pri tejto príležitosti však uverejnil kráľovský dvor nové portréty manželov.

​Rok 2017 priniesol aj smutné výročie. Vo štvrtok 31. augusta uplynulo presne 20 rokov od smrti milovanej princeznej Diany (†36). Trúchlili za ňou milióny ľudí, ktorí s láskou spomínajú aj dve dekády po úmrtí. Kráľovnú sŕdc si uctili aj jej synovia William (35) a Harry (32). Tí sa pri tejto príležitosti objavili aj pred bránami Kensingtonského paláca.

​Hotový ošiaľ sa sputil štvrtého septembra, keď celý svet obletela radostná správa, že vojvodkyňa Kate (35) a princ William (35) čakajú tretie dieťa. Nevoľnosti tehuľky toto tajomstvo síce prezradili o niečo skôr, ako bolo v pláne, no nič to nemenilo na fakte, že sa celá kráľovská rodina a krajina z kráľovského potomka už začala tešiť. Pôrod sa očakáva v apríli.

​Svet šokoval aj Williamov mladší brat. Princ Harry (33) sa zasnúbil so svojou partnerkou, americkou herečkou Meghan Markle (36) v tajnosti začiatkom novembra a oficiálne to svetu oznámili 27. novembra. V ten deň vyšli aj do záhrady Sunken Garden v Kensingtonskom paláci, aby zapózovali fotografom.

​O pár hodín neskôr vystúpili v televíznom rozhovore pre stanicu BBC a odhalili zákutia ich spoločného života. Verejnosť už s napätím očakáva ďalšiu kráľovskú svadbu, ktorá sa uskutoční 19. mája 2018.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie