Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenské a české legendy, ktoré zomreli v roku 2017
Zdielať na

Slovenské a české legendy, ktoré zomreli v roku 2017

Archívna reportáž

V roku 2017 navždy odišlo množstvo známych tvárí slovenského a českého šoubiznisu.

18. marca šokovala Slovensko správa o smrti niekdajšieho novinára Roba Beňa (†54). Nechal po sebe malého syna. 

Záchranári ho približne hodinu oživovali, avšak neúspešne. Beňo mal zlú srdcovú chlopňu a zúženú jednu tepnu. Potrebnú operáciu však nepodstúpil a práve to sa mu mohlo stať osudným. 

Česká speváčka Věra Špinarová (†65) ležala vo vážnom stave v pražskej nemocnici po tom, čo skolabovala priamo na koncerte. Zomrela 26. marca na zlyhanie srdca. Mnohí ju označovali za malú rockerku s veľkým hlasom.

Choreograf Nosáľ Štefan (†90) opustil umelecký svet 22. júla. V roku 1951 sa stal umeleckým vedúcim a choreografom súboru Lúčnica. Pod jeho vedením tancovali stovky tanečníkov a vychoval desiatky profesionálnych choreografov.

9. augusta zomrel hudobník a skladateľ Marián Varga (†70). Ako člen skupiny Prúdy nahral legendárny album Zvoňte, zvonky. Po nezhodách kapelu opustil a založil zoskupenie Collegium Musicum. Po ich zániku pôsobil na sólovej dráhe ako samostatný umelec. Zápasil s mnohými zdravotnými problémami žalúdka a pľúc. 

Zabávač Jozef Nodžák († 71) svojím úmrtím 28. augusta šokoval obrovské množstvo ľudí, pre ktorých bol súčasťou ich detstva.

V deväťdesiatych rokoch vystupoval v relácii Slovenskej televízie Crn Crn ako Majster N, keď detským divákom hravou formou predvádzal fyzikálne pokusy. Obľúbený detský zabávač prežil posledné mesiace života na rodnej Orave, kam sa vrátil z Bratislavy. Podľahol vážnej chorobe.

Český legendárny herec Jan Tříska († 80) zomrel 25. septembra po páde do Vltavy z pražského Karlovho mosta.

Záchranári ho uviedli do umelého spánku a previezli ho do Ústrednej vojenskej nemocnice. Tam bol hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Svoj boj o život však prehral v nemocnici, kde podľahol zraneniam, ktoré si spôsobil nárazom o mostný pilier.

September bol u našich susedov mimoriadne smutný. ​Česká herečka Květa Fialová († 88) poslednýkrát vydýchla 26. septembra v Alzheimer centre, kde postupne strácala kontakt so svetom.

Fialová má za sebou bohatú umeleckú dráhu. Divákom sa zapísala do pamäti najmä úlohami vo filmoch Limonádový Joe, Fantóm Morrisvillu, Adéla ještě nevečeřela, Partie krásneho dragouna, Účastníci zájazdu či v seriáli Hříšní lidé města pražského. V posledných rokoch však zápasila s účinkami srdcovej mozgovej príhody a Alzheimerovej choroby. 

Hudobník a trubkár Juraj Lehotský († 77) zomrel 3. decembra. Brata speváka Janka Lehotského trápilo zdravie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie