Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Alžbeta II. oslavuje platinovú svadbu s Philipom, ide najdlhšie manželstvo v monarchii
Zdielať na

Alžbeta II. oslavuje platinovú svadbu s Philipom, ide najdlhšie manželstvo v monarchii

Britská kráľovná Alžbeta II. (91) si pripísala ďalší významný míľnik vo svojom živote. Po boku svojho manžela, princa Philipa (96), je už neuveriteľných 70 rokov.

Svadba britskej princeznej a jej vzdialeného bratranca, princa gréckeho a dánskeho, sa uskutočnila 20. novembra 1947. Panovníčka oslavuje platinovú svadbu.

Nekonečný humor

Alžbeta a Philip sa prvýkrát stretli v roku 1934 na svadbe Philipovho bratranca. Kráľovná mala vtedy iba osem rokov.

Osudným sa však stalo stretnutie o päť rokov neskôr. Hovorí sa, že vtedy budúca kráľovná bola z fešáckeho, blonďavého princa okamžite unesená a zaľúbila sa do neho na prvý pohľad.

Pozrite si reportáž Adriany Mikundovej:

​O osem rokov neskôr, keď mala Alžbeta 21 rokov, sa 20. novembra zobrali vo Westminsterskom opátstve. Kráľovskej oslavy sa zúčastnilo množstvo štátnikov vrátane Winstona Churchilla a členovia kráľovských rodín z celého sveta. O šesť rokov neskôr Alžbeta zasadla na trón ako kráľovná s princom Philipom po jej boku.

Opora a sila

Podľa páru, ktorý dnes oslavuje 70. výročie svadby, je kľúčom k ich úspechu jednoducho humor a vtip. Kráľovná, ktorá pôsobí na verejnosti rezervovane, sa vraj veľmi rada smeje a jej manžel je známy svojím školáckym humorom.

"Celé tie roky bol jednoducho povedané mojou silou a oporou," pochválila princa Alžbeta pri ich zlatom výročí v roku 1997. Philip zase tvrdil, že kráľovná je obdarená neobvyklou dávkou tolerancie. 

Pár má dnes štyri deti, korunného princa Charlesa, princeznú Anne a princov Andrewa a Edwarda, osem vnúčat a päť pravnúčat.

Najdlhšie manželstvo v histórii monarchie

Pri príležitosti platinového výročia vydal Buckinghamský palác nový portrét kráľovského páru. Zachytáva kráľovnú v rovnakej róbe, ktorú si obliekla pred desiatimi rokmi na bohoslužbu k výročiu ich diamantovej svadby. Na portréte môžeme takisto vidieť zlatú brošňu v tvare skarabea s rubínom a diamantom, ktorú jej daroval Philip v roku 1966.

Kráľovský pár stojí na fotografii pred portrétom kráľa Juraja III. a kráľovnej Šarloty, ktorí spolu žili 57 rokov, čo bolo druhé najdlhšie trvajúce kráľovské manželstvo po Alžbete a Philipovi.

Pre ženu

Najčítanejšie