Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Karel Svoboda: Bral tisíc korún za minútu práce
Zdielať na
Showbiznis

Karel Svoboda: Bral tisíc korún za minútu práce

Zdroj: ahaonline.cz

Za minútu zloženej hudby v roku 1973 zarobil toľko, ako priemerný človek za pol mesiaca driny. Na Karla Svobodu († 68) to prezradila tajná zmluva k rozprávke Tri oriešky pre Popolušku. Práve to bol jeden z mála honorárov, ktorý mu pomohol zarobiť na luxusné sídlo v Jevanoch. To teraz jeho syn Petr Svoboda (35) predáva za 75 miliónov.

"Uzavretie filmovej zmluvy na umelecké dielo s Karlom Svobodom na vytvorenie hudby k filmu najneskôr do 10. 5. 1975. Honorár 40 000 Kčs do 40 minút, 1000 Kčs za každých päť minút navyše," píše sa v zmluve datovanej k 29. 12 . 1972.

Rozprávka bola nakoniec nakrútená o dva roky skôr, než bol dodací termín pesničky, teda v roku 1973.

Kým zmluvu bez uvedenia sumy denník Aha! získal už vlani, konkrétna suma vyšla najavo až teraz - vďaka knihe Tri oriešky pre Popolušku, ktorú v týchto dňoch vydal Národný filmový archív.

Dá sa predpokladať, že honorár vo výške 40 000 Kčs (v prepočte na dnes 516 000 korún) skladateľ použil aj na nákup a rekonštrukciu honosnej vily v Jevanoch.

Kúpil ju totiž po smrti psychiatra Vladimíra Vondráčka, ktorý zomrel v roku 1978.

Honoráre naozaj rozprávkové

O tom, že bol Karel Svoboda platený priam kráľovsky, vypovedajú tiež honoráre z tej doby.

"Keď sa robil na Barrandove film prvej kategórie, išiel do kín, a ešte dostal ceny, tak honorár režiséra bol v tom čase okolo osemdesiatich tisíc korún. Režisér druhej kategórie dostával okolo šesťdesiat tisíc a v tretej zhruba štyridsať tisíc," zaspomínal na 70. a 80. roky na Barrandove režisér Jaroslav Soukup (69).

Priemerná hrubá mzda v roku 1973 pritom predstavovala 2164 Kčs.

Ptáčka predal trikrát

Záverečná pieseň z filmu Tri oriešky pre Popolušku bola pod názvom Kdepak ty ptáčku hnízdo máš nakrútená v máji 1973 a v tom istom roku vydaná na albume Karla Gotta (76) Hudba nie je zlá.

Karel Svoboda teda na nej zarobil dvakrát, respektíve trikrát. Hoci nemecká verzia filmu túto pesničku neobsahuje, Slávik ju neskôr naspieval aj v nemčine (Die Tausend Turm deiner Stadt).

Svojou troškou prispela aj Včielka Maja

Dva roky po Popoluške hitmaker slávil obrovský úspech s ústrednou melódiou k detskému animovanému seriálu Včielka Maja.

V Nemecku za ňu dostal päť zlatých platní od firmy Polydor a u nás diamantovú platňu Supraphonu za viac ako 10 miliónov predaných nosičov.

V roku 2008 bola najhranejšou skladbou moderného českého autora v zahraničí.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie