Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zosnulý kráľ českého komiksu Kája Saudek: Až 11 mesiacov čaká na hrob
Zdielať na
Showbiznis

Zosnulý kráľ českého komiksu Kája Saudek: Až 11 mesiacov čaká na hrob

Zdroj: blesk.cz

Deväť rokov čakal na smrť a 11 mesiacov po nej zase na pohreb. Kája Saudek († 80) bude konečne pochovaný na Vyšehrade. Vdova Johana Saudková (68) to chce stihnúť do 13. mája, kedy by mal narodeniny.

"Keď ma oslovili, že by si Kája zaslúžil byť na Vyšehrade, aj keď my hrobky máme a ja si na tieto veci až tak nepotrpím, tak som si hovorila, že asi áno, a súhlasila som," povedala Blesku Johana s tým, že nemala zdanie, aké peripetie s tým nastanú.

"Netušila som, že sa k tomu zvolávajú komisie a bude to takto trvať. Konečne teraz komisia schválila, že teda áno," oznámila Saudková s radosťou. Momentálne tak finišujú práce na náhrobku.

"Mal by byť veľký asi tri metre, rada by som biely mramor. Na náhrobku bude určite manželov podpis a dcéra Berenika dá ako podklad sochárom slávne Kájovy ruky," opisuje Johana. "Bola by som veľmi rada, keby to bolo hotové do Kájových narodenín, ktoré sme vždy prežívali a ja ich mám rada," zverila Saudková Blesku.

"Veľmi by som si to priala... A to znamená, že to dokážem," dodala vdova po kresličovi, ktorý je od 26. júna 2015, kedy zomrel, uložený v mraziacom zariadení v márnici. Vzhľadom k tomu, že deň v chladiacom boxe stojí až 1000 korún, rodina tak mohla zaplatiť pokojne vyše štvrť milióna korún.

Kája Saudek zomrel v júni 2015 po desaťročnom prežívaní v stave minimálneho vedomia. V apríli 2006 upadol do kómy po tom, čo mu malo zaskočiť sústo.

Jeho brat Jan Saudek (80) ale tvrdí niečo iné. "Zavinil si to sám. Je to problém mnohých opilcov, to udusenia zvratkami, aj keď sa to interpretuje inak," povedal fotograf Blesku.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie