Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Kája Saudek stále nemá hrob: Jeho telo už tri mesiace leží v márnici
Zdielať na
Showbiznis

Kája Saudek stále nemá hrob: Jeho telo už tri mesiace leží v márnici

Zdroj: archív blesk.cz

Ani po smrti nespočinul Kája Saudek (†80) v raji. Akoby už nestačilo, že strávil 3197 dní v kóme... Teraz jeho telo leží 88 dní v mrazničke v márnici. Stále totiž nemá hrob.

Našťastie už správa Vyšehradského cintorína v Prahe schválila, že kráľ českého komiksu môže spočinúť medzi českými velikánmi.

“Kája bude v dobrej spoločnosti. Veľa žien však vedľa seba nebude mať, ale parťáka mu bude robiť napríklad Karel Čapek,“ povedala Blesku vdova Johana Saudková (68).

O tom, či Saudek dostane miesto na Vyšehrade, rozhodovala takmer štvrť roka osemčlenná komisia. Zaúradovať museli aj archeológovia, pamiatkari a tiež hygienici.

“Bol to veľmi zdĺhavý proces. Keď bolo všetko schválené, mohla som si s deťmi Berenikou a Patrikom ísť vybrať pre Káju miesto,“ prezradila Saudková, ktorá v otázke pochovania milovaného manžela vyšla so všetkým v ústrety dcére. “Bola to Berenika, ktorá brojila proti spopolneniu...,“ pripomenula vdova.

Saudek bude pochovaný v šedivej zinkovej rakve. “Kája nenávidel čiernu, bielu a červenú farbu, ale šedivú miloval,“ zaspomínala Johana.

V súčasnom čase predložila Vyšehradskému cintorínu niekoľko návrhov, ako by mal hrob vyzerať.

“Mal by byť veľký asi tri metre, rada by som biely mramor. Na náhrobku bude určite jeho podpis a Berenika dá ako podklad sochárom slávne Kájove ruky,“ zveruje sa Saudková.

“Všetko by malo vyzerať moderne, jednoducho a ľahko. Presne tak, aký Kája bol,“ dodala vdova.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie