Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Seriál Naši ponúkne aj návod, ako odpovedať na detské otázky
Zdielať na

Seriál Naši ponúkne aj návod, ako odpovedať na detské otázky

Vo štvrtok večer na JOJke štartuje nový rodinný seriál, aký ešte Slovensko nezažilo. Komediálny seriál NAŠI bude odteraz pravidelne mapovať život podarenej rodinky Rodinovcov, ktorej hlavami sú otec Marián a mama Lujza. Podarenú rodinku dotvárajú traja synovia: Samko, Oliver a Tomáš. Tak ako každé dieťa, aj oni sa často pýtajú. Pýtajú sa na všetko a stále. Ako si poradiť s odpoveďami aj v reálnom živote, poradí psychologička.

Aká by to bola família, keby neustále nezažívala vtipné a autentické príhody, aké sú nám dobre známe z nášho života, či už sme ich zažili v pozícii dieťaťa alebo rodiča. Všetci sa tak postupne v mnohých situáciách nájdeme a s úsmevom si spomenieme, ako sme ich vtedy riešili my.

A prečo?

Lezú vám nespočetné otázky vašich detí na nervy? Máme pre vás pár tipov, ako s nimi naložiť, aby to dieťaťu neublížilo. Poradíme vám aj to, ako sa zachovať pri otázkach typu čo je to orgazmus, či načo je milovanie.

A prečo slnko svieti? A prečo mucha lieta? A prečo mám hlavu? Otázok pribúda a vy ste bezradní. A možno ani neviete, že častokrát dieťa vaša odpoveď vlastne ani nezaujíma. "Veľakrát je to aj o vzťahu. To dieťa sa potrebuje uistiť, že ten rodič ho vníma, že mu dá pozornosť, že sa mu venuje," vysvetľuje psychologička Denisa Longauerová.

Názorné odpovede

Neúnavné otázky v čase, keď vám to najmenej vyhovuje. Práve to je dôvod, prečo sa dieťa pýta. "Prvé pravidlo je, to dieťa neodbiť, nebyť naňho nepríjemný," hovorí psychologička.

V prípade, že dieťa s otázkami neprestáva a vy vidíte, že sa len pýta, aby sa pýtalo, treba odviesť jeho pozornosť protiotázkami, alebo názornými odpoveďami. Alebo ho na odpoveď naviesť.

Detská logika

"Druhá veľmi dôležitá vec v odpovedi na takéto otázky je snaha pochopiť tú detskú logiku. Pretože tá je čarovná a krásna," tvrdí Longauerová.

Dieťa si totiž pospája zdanlivo nesúvisiace veci, ktoré sa v daný deň naučilo. Jeho otázka tak môže byť len opakovaním toho, čo už vie.

Neexistuje hlúpa otázka

V prípade zložitejších otázok je lepšie odpovedať obrazne. Vedeckou definíciou veci dieťa určite od ďalšej otázky neodradíte.

Podľa odborníkov vraj neexistuje hlúpa otázka. Existuje len hlúpa odpoveď. Práve preto by sme mali odpovedať primerane veku.

Téme sa venuje redaktor Dárius Haraksin:

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie