Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Pokrstili knihu o živote herca Juraja Slezáčka
Zdielať na

Pokrstili knihu o živote herca Juraja Slezáčka

V utorok podvečer pokrstili v jednom z bratislavských kníhkupectiev knihu o živote známeho slovenského herca Juraja Slezáčka Ako sa stať celebritou. Obľúbený interpret na knižke úzko spolupracoval s redaktorkou Silviou Lispuchovou, ktorá sa spolupodieľala už na viacerých životopisných knihách známych slovenských hereckých osobností.

Slezáček na 208 stranách s iróniou a preňho typickým nadhľadom opisuje svoj životný príbeh plný zaujímavých a úsmevných príhod. Okrem toho sa však odvážne stavia aj k vážnym témam a ako jeden z mála známych ľudí otvorene hovorí aj o rakovine ústnej dutiny, s ktorou oficiálne bojuje od leta 2014.

"Vyfasoval som šikovnú chorobu, stal som sa mimoriadne populárny, ľudia ma zastavovali, pýtali si autogramy, fotili ma, filmovali, dlhý čas som bol hviezdou bulváru. Skrátka, splnil som celebritné kritériá. Je to trochu smutné, ale je to tak. Vlastne je to, s prepáčením, celevriti,“ hovorí Slezáček v závere knihy.

Krstili vitamínmi a granulami

Herec známy predovšetkým z kultovej divadelnej hry Chrobák v hlave, ktorý sa do povedomia širokej verejnosti dostal i vďaka seriálu Panelák (2008 - 2015), kde stvárnil sympatického Emila Blichára, sa na krst, žiaľ, osobne nedostavil. Od nedele je totiž opäť hospitalizovaný a pod dohľadom lekárov.

Kolegovia z branže však na svojho priateľa nezabudli. Uctiť si Slezáčka a pokrstiť jeho knižnú novinku prišli Zdena Studenková, Kamila Magálová, Marína Kráľovičová, František Kovár, Oldo Hlaváček, Andy Kraus a Ján Koleník. Na podnet Lispuchovej herci knižku uviedli do života vitamínmi a psími granulami.

Sama by si netrúfla

Prvotný impulz k spolupráci so Slezáčkom dostala Lispuchová podľa vlastných slov z vydavateľstva Ikar. Sama by si totiž na osobnosť jeho kalibru vraj netrúfla. "Prvý podnet prišiel z vydavateľstva. Myslím, že by som si na Juraja Slezáčka netrúfla. Poviem to úprimne, vždy som mala k nemu veľký rešpekt a rozhodnutie ísť do toho bolo pre mňa náročné aj preto, že je chorý a ja som typ človeka, ktorý je veľmi spoluúčastný, pokiaľ ide o nejakú ľudskú bolesť," povedala Lispuchová.

"Juraj ale neznášal, keď ho niekto ľutoval. Viem, že je veľký bojovník a že sa chce normálne zaradiť do života, chodí aj normálne medzi ľudí, čo je naozaj úžasné, lebo celebrity sa často schovávajú a nič nepriznávajú,“ vyzdvihla silné stránky Slezáčkovej povahy, ktoré ju napokon o spolupráci s ním presvedčili.

Rekordný čas

Napriek tomu, že proces tvorby knižnej novinky nebol z jej pohľadu vždy jednoduchý, publikácia vznikla napokon za rekordného pol roka. "Nahrávali a písali sme to aj s prestávkami zhruba pol roka. Párkrát som sa síce obávala, že už nebudeme môcť kvôli Jurajovmu zdravotnému stavu pokračovať, ale je to zvláštne a Juraj to v knižke aj tak krásne vyjadril, aká tá rakovina je, že jeden deň sa cítite strašne zle, vtedy som od neho odchádzala úplne zdrvená a potom o týždeň, keď som mu so strachom volala, lebo som sa oňho veľmi bála, zrazu bol znovu vysmiaty. Stačilo, aby sa mu len trošku uľavilo a už zas bol veselý, optimistický a vtipný ako vždy,“ poznamenala spoluautorka.

Pokrstiť knižku vitamínmi a psími granulami sa podľa vlastných slov rozhodla z celkom jednoduchého dôvodu. "Krstili sme vitamínmi na podporu Jurajovho zdravia a granulami na počesť jeho milého psa Klorka, ktorý si s Jurajom zahral v Paneláku a ktorý žiaľ pred rokom zomrel,“ priblížila.

Na krste knihy bola redaktorka Erika Barkolová:

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie