Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Alžbeta II. oslavuje 65 rokov od korunovácie
Zdielať na

Alžbeta II. oslavuje 65 rokov od korunovácie

LONDÝN / Panovníčkou Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska sa 6. februára 1952 stala Jej Veličenstvo, kráľovná Alžbeta II. (92). Dňa 2. júna v ten istý rok ju korunovali.

Život panovníčky jednej z najmocnejších krajín sveta odjakživa sprevádzal silný zmysel pre povinnosť. je symbolom kontinuity britskej monarchie, za akýchkoľvek okolností si zachováva úsmev a záujem.

Pritom pôvodne vôbec vládnuť nemala. Narodila sa 21. apríla 1926 ako Elisabeth Alexandra Mary Mountbatten-Windsor, najstaršia dcéra Alberta, vojvodu z Yorku, a Alžbety, rodenej lady Bowes-Lyon. Jej otec bol až druhým v následníckej línii. V decembri 1936 ale abdikoval jeho brat Edward VIII., aby sa mohol oženiť s rozvedenou Američankou Wallis Simpson. A z Alžbety bola rázom následníčka trónu.

​Krehké dievča

V detstve ju prezývali Lilibet. S mladšou sestrou Margaret ich vzdelávali doma. Po vypuknutí druhej svetovej vojny mladučká Alžbeta v roku 1940 predniesla svoj prvý rozhlasový prejav k deťom celého sveta. Počas vojny pracovala v ženskej pomocnej službe.

V lete roku 1951 sa jej otec, ktorý vládol ako kráľ Juraj VI. vážne ochorel. Zomrel vo februári nasledujúceho roka, keď bola Alžbeta v Keni. Mala 26 rokov, mala manžela a dve deti, napriek tomu pôsobila ako krehké dievča, ktoré sotva unesie ťažkú kráľovskú korunu.

"Vyzerá ako dievčatko a stala sa kráľovnou," písal vtedy britský denník The Daily Telegraph. Korunováciu nakrúcala televízia, čo bola vtedy prevratná novinka.

Tri rozvody

​Ako mladá kráľovná navštívila Alžbeta II. desiatky britských kolónií. Potom sa z impéria stalo voľné Spoločenstvo a po čase stratila Británia aj vplyv v Európe. Neskôr prišla Margaret Thatcher, liberálna revolúcia, privatizácia, vojna o Falklandy a posilnenie britského ducha.

​Panovníčka nestála stranou - v roku 1982 napríklad vzdala poctu britským silám v kontroverznom vianočnom posolstve po vojne Británie s Argentínou o Falklandy.

A pri všetkých vladárskych povinnostiach bola aj matkou. Kráľovská rodina zažívala často búrlivé časy, okrem iného sa tri z Alžbetiných štyroch detí (Charles, Anna, Andrew a Edward) rozviedli.

Zrejme najbolestivejší bol rozchod Charlesa s princeznou Dianou. List, ktorým kráľovná v decembri 1995 vyzvala manželov, aby sa rozviedli, patril údajne k jej najťažším štátnickým krokom. Pár sa rozviedol pol roka potom.

​A Briti sa na Alžbetu II. a kráľovskú rodinu vôbec najviac hnevali začiatkom septembra roku 1997, po tragickej smrti Diany pri autonehode v Paríži. Kráľovská rodina bola na tradičnej dovolenke v Škótsku a dlho váhala s návratom do Londýna, hoci celá Británia za Dianou smútila. Nakoniec prišli, vyjadrili ľútosť a usporiadali verejný pohreb.

Až svadba Dianinho syna, princa Williama s pôvabnou Kate Middleton v roku 2011 priniesla isté zmierenie a napomohla zlepšiť obraz monarchie v očiach poddaných.

Ten sa nepochybne zlepšil aj po svadbe Harryho a Meghan, ktorá sa konala 19. mája vo Windsore. 

​​"Vďačnosť, úcta a hrdosť. tieto slová zhrňujú môj vzťah k ľuďom tejto krajiny a celého Spoločenstva," vyhlásila Alžbeta II. v prejave pri príležitosti zlatého jubilea.

Pevný stisk

Za vlády britskej kráľovnej sa vo Vatikáne vystriedalo sedem pápežov, rozšírila sa televízia, človek vystúpil na Mesiac, postavili a zbúrali Berlínsky múr. Panovníčka zažila trinásť premiérov, podnikla stovky zámorských ciest či odpovedala na viac ako tri milióny listov.

Alžbeta II. má rada psov a kone. Jazdí rada po krajine. Za svoj život odchovala viac ako 30 psov svojho najobľúbenejšieho plemena corgi. Stisk jej ruky je vraj prekvapivo pevný.

Súvisiace články

Najčítanejšie