Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najväčšie pikantnosti a škandály Alžbety II.
Zdielať na

Najväčšie pikantnosti a škandály Alžbety II.

Kráľovná Alžbeta II. (90) je už neuveriteľných 65 rokov na britskom tróne. Nastúpila naň po nečakanej smrti svojho otca Juraja VI. Málokto pôsobí tak dokonale. Ale aj za maskou skutočnej dámy sa skrýva pestrý život, ktorému sa nevyhli ani pikantnosti. Niektoré kapitoly by kráľovná určite najradšej vymazala, naopak iné by prežila s väčším nadšením.

Alžbeta II. patrí do dynastie Windsorovcov. Meno však klame. Rod pochádza z Nemecka a pôvodne sa volal Sachsen-Coburg-Gotha. Zmenil ho kráľ Edward VII., keď bojoval proti svojmu synovcovi Williamovi II. v prvej svetovej vojne.

Harrymu vtip nevyšiel

Video z roku 1933 vyvolalo poriadny škandál, keď len šesťročná Alžbeta so sestrou Margaret, matkou a strýkom Edwardom hajlovali. Buckinghamský palác pravosť potvrdil. Pravdepodobne video pochádza z osobného rodinného archívu Jej veličenstva.

Toho istého roku sa Adolf Hitler stal nemeckým kancelárom. Z jeho fúzikov a typického pozdravu si svet robil žarty. Nikto netušil, aké zverstvá Hitler napácha. To už ale dobre vedel princ Harry, ktorý si pred časom obliekol uniformu Wehrmachtu s hákovým krížom.

Reprofoto/The Sun

​Záletník

Britský kráľovský dvor výrazne ovplyvnili rozvody. Vďaka nim trón Alžbeta získala, ale takmer aj stratila. Ako následníčka sa nenarodila, ibaže jej strýko, kráľ Edward VIII., abdikoval pre lásku k Američanke Wallis Simpson. Tá bola dvakrát rozvedená a tento zväzok bol pre kráľa tabu. Korunu preto prenechal bratovi Jurajovi VI., Alžbetinmu otcovi.

Mladá kráľovná popularitu monarchie výrazne dvihla. Až do času, keď kráľovskou rodinou otriasol poriadny škandál. Následník trónu, princ Charles podvádzal svoju vtedy ešte manželku, princeznú Dianu, s Camillou Bowles. Manželstvo skončilo rozvodom a ak si to k tomu všetkému pripočítame tragickú smrť Diany v Paríži, nikoho neprekvapí, že Alžbeta to mala s celou monarchiou poriadne nahnuté. 

Kráľovná mala dlho problém prijať Camillu, ale nakoniec ju vzala na milosť a v roku 2005 sa konala ďalšia Charlesova svadba. Okrem toho musela prehryznúť rozvod dcéry Anny a syna Andrewa.

Chladný, ale vášnivý

Na rozdiel od svojich detí žije Alžbeta usporiadaným životom s princom Philipom. Zamilovala sa do neho ešte v čase puberty. Sú spolu takmer 70 rokov a na rok oslávia platinovú svadbu. Princ sa preslávil nevyberaným humorom, ktorým urazil veľké množstvo ľudí. 

Podľa bývalých pracovníkov paláca odhadzoval v súkromí chladnú masku a i po rokoch manželstva s Alžbetou jej dokázal vyjadrovať lásku, ale dokázal sa s ňou aj rovnako vášnivo pohádať. Po jednej hádke v Austrálii mala Alžbeta po Philipovi hodiť tenisky aj raketu. Šepká sa však aj o početných Philipových úletoch s inými ženami.

Bez občianskeho preukazu

Alžbeta síce sleduje politiku a pravidelne konzultuje situáciu sveta so svojím premiérom, ale jej skutočný názor nikto nepozná. Za celých 65 rokov nedala novinárom jediný rozhovor. 

A postavení kráľovnej existuje obrovské množstvo dokladov, ale tie najobyčajnejšie nemá. V Británii sa totiž občianske a vodičské preukazy či pasy vydávajú jej menom. A sama pre seba si predsa nemusí nič potvrdzovať. Nikdy nemusela absolvovať pasovú kontrolu.

​Medzi hobby kráľovnej patria psy, záhrada a kone. Vlastní úspešných plnokrvníkov, avšak nikdy si na žiadneho nestavila v Británii obľúbených dostihoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie