Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Alžbeta II. je 65 rokov na britskom tróne
Zdielať na

Alžbeta II. je 65 rokov na britskom tróne

Pred dvoma rokmi sa stala najdlhšie vládnucou britskou panovníčkou v histórii a po smrti saudského kráľa najstarším monarchom sveta. Vlani oslávila deväťdesiate narodeniny a od úmrtia thajského kráľa je najdlhšie vládnucim monarchom súčasnosti.

Tento rok dosiahla Alžbeta II. ďalší významný míľnik. Práve dnes je to 65 rokov odo dňa, kedy zasadla na britský trón. Zatiaľ čo jej deväťdesiatiny i diamantové výročie vlády v roku 2012 sprevádzali celoštátne oslavy, tohtoročné zafírové jubileum kráľovná oslavovať nebude.

Za zatvorenými dverami

Alžbeta II. strávi výročie vo svojom sídle v Sandringhame v grófstve Norfolk. Časť dňa venuje prechádzaniu štátnych dokumentov z takzvaných červených krabíc. Listiny zo všetkých 16 krajín, ktorých je kráľovnou, dostáva na stôl každý deň s výnimkou vianočného dňa. 

Po zvyšok dňa nemá naplánovanú žiadnu verejnú akciu a strávi ho v pokoji za zatvorenými dverami s myšlienkami na svojho otca, kráľa Juraja VI. Práve výročie jeho smrti je pre ňu dôležitejšie ako akékoľvek oslavy.

"Vždy dávala najavo, že jej dlhá vláda je následkom jeho smrti, takže nie je čo oslavovať. Deň predtým navštívi kostol a bude na otca spomínať," potvrdil bývalý hovorca kráľovnej Dickie Arbiter.

Sandringham je plný spomienok na Juraja VI. Práve v grófstve kráľ po boji s rakovinou pľúc 6.2.1952 zomrel. 

Štyri veľké jubileá

V tom čase len 25-ročná Alžbeta sa o nečakanej smrti otca dozvedela, keď bola so svojím manželom, princom Philipom, na safari v Keni. Dvorná dáma kráľovnej, Pamela Mountbatten neskoršie spomínala, že Alžbeta bola vždy ohľaduplná a povedala: "Je mi to tak ľúto, budeme sa musieť všetci vrátiť domov."

Alžbeta sa pritom kráľovnou vôbec stať nemala. Jej otec bol až druhým v následníckej línii. Po abdikácii jeho brata Edwarda VIII., ktorý sa v decembri 1936 vzdal trónu, aby si mohol vziať rozvedenú Američanku Wallis Simpson, sa stal novým kráľom a Alžbeta jeho následníčkou.

​Samotná korunovácia sa udiala viac než rok po nástupe Alžbety na trón - v júni 1953. Podľa tradície musí totiž po smrti panovníka nasledovať obdobie smútku. Od tej doby už Británia zažila štyri veľké jubileá spojené s jej vládou - strieborné (25 rokov vlády), rubínové (40), zlaté (50) a diamantové (60).

Abdikoval aj pápež

Aj napriek tomu, že tento rok oslávi Alžbeta už 91 rokov, do dôchodku sa nechystá. Mnohí iní dlho vládnuci panovníci dali pritom prednosť svojim potomkom. Napríklad holandská kráľovná Beatrix, belgický kráľ Albert, španielsky kráľ Juan Carlos či katarský emir. Pre vek abdikoval napríklad aj pápež Benedikt XVI. 

Kráľovná síce obmedzuje svoj program a časť povinností delegovala na svojho syna, princa Charlesa a vnuka Williama.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie