Polojasno
19°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Smutné foto Květy Fialovej v Alzheimercentre
Zdielať na
Showbiznis

Smutné foto Květy Fialovej v Alzheimercentre

Zdroj: blesk.cz

Kvôli krutej diagnóze Květa Fialová (85) už od tohtoročnej Veľkej noci žije v Alzheimercentre v Průhoniciach pri Prahe. Blesk chorú herečku navštívil a snažil sa zistiť, ako sa jej v liečebni darí.

Samotné zariadenie na nás urobilo priaznivý dojem. Personál je milý a usmievavý, vnútorné aj vonkajšie prostredie je útulné.

Budovu v štýle tehlového anglického domu obklopuje krásna záhrada, kde klienti v peknom počasí často sú a venujú sa najrôznejším terapiám.

V Alzheimercentre sú ľudia, ktorí sa už dostali do druhej a tretej, teda najťažšej fázy Alzheimerovej choroby. Napriek tomu tu žiadnych pacientov neuvidíte vylihovať v posteli. Zamestnanci všetkých neustále podnecujú k nejakej činnosti alebo sa s nimi len tak rozprávajú.

Aj Květa Fialová sa rada zapojuje do najrôznejších aktivít. Podľa majiteľky zariadenia Jůzovej je herečka príjemná a milá klientka.

“Má síce stavy, kedy sa stratí vo svojom svete, ale to je pri tejto diagnóze normálne. A potom zasa aktívne spolupracuje pri terapiách. Často spomína, rozpráva a rada sa aj zasmeje,“ povedala Jůzová Blesku.

Koľko stojí chorého a jeho rodinu mesačný pobyt v Alzheimercentre?

“Nemyslite si, že tu máme samých zámožných klientov. Dnešní seniori si predsa nemôžu dovoliť platiť napríklad štyridsať alebo päťdesiat tisíc korún mesačne. Naša cena sa odvíja od služieb, ktoré rodina požaduje, od príspevku na starostlivosť, výška dôchodku a podobne. Povedzme, že v priemere sa tu cena za mesačný pobyt pohybuje vo výške priemerného platu,“ prezradila Jaroslava Jůzová. Priemerná mzda v Česku je 25 306 českých korún.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie