Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Iva Janžurová sa vo Varoch dočkala a získala cenu
Zdielať na
Showbiznis

Iva Janžurová sa vo Varoch dočkala a získala cenu

Zdroj: ahaonline.cz

Keď sa vo filme objaví Janžurka, máte záruku, že ide o film prvej triedy. Iva Janžurová (74) nikdy nepatrila medzi sexsymboly, ale jej talent predstihol aj tie najkrajšie kolegyne.

Na svojom konte ma viacero ocenení, ale teraz ju jedno obzvlášť potešilo. Na jubilejnom 50. ročníku filmového festivalu v Karlových Varoch získala vždy dobre naladená herečka Cenu prezidenta MFF KV, ktorá sa udeľuje za mimoriadny prínos českej kinematografii – píše ahaonline.cz.

Pôvodne bola považovaná skôr za komičku, ale vo filmoch ako Kočiar do Viedne alebo Petrolejové lampy už ako mladá dokázala, že jej herectvo nemá hraníc. A vedľa ktorých cien sa bude doma u herečky to najčerstvejšie filmové ocenenie vynímať?

Janžurová je už držiteľkou dvoch Českých levov, má Tháliu za rok 1998 a vlani bola v ankete TýTý uvedená do dvorany slávy. V roku 2006 jej prezident republiky dokonca udelil Medailu za zásluhy o štát v oblasti kultúry a umenia.

Rodina na prvom mieste

Janžurová sa narodila v rodine učiteľov a rodina je to, čo v jej živote je na prvom mieste. Jej životnou láskou bol režisér a herec Stanislav Remunda (†84), s ktorým žila štyridsaťštyri rokov, ale nikdy si ho nevzala.

“Ivuška je kapitál. Životný kapitál,“ hovorieval o nej Remunda. Zrejme sa nechcela vydávať po bolestnom rozvode s prvým manželom, kameramanom Janom Eisnerom. S Remundom má herečka dve dcéry - Sabinu (43) a Theodoru (41).

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie