Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Oscary sú rozdané. Najlepším filmom sa stal Birdman
Zdielať na

Oscary sú rozdané. Najlepším filmom sa stal Birdman

V divadle Dolby Theatre v americkom Los Angeles sa po 87. krát rozdávali sošky OScara. Ceremoniál moderoval herec Neil Patrick Harris zným z obľúbeného televízneho sitcomu Ako som spoznal vašu matku. Najlepším filmom sa stal snímok Birdman.

Celebrity prichádzali do divadla v srdci Hollywoodu už niekoľko hodín pred ceremoniálom. Prekvapilo ich ale zlé počasie. Filmové hviezdy vítali usporiadatelia v pršiplášťoch a nad každým ihneď roztvorili dáždnik. 

Víťazi 87. ročníka udeľovania Oscarov:

Film roku: Birdman
Réžia: Alejandro G. Iňárittu (Birdman)
Herec v hlavnej úlohe: Eddie Redmayne (Teória všetkého)
Herečka v hlavnej úlohe: Julianne Moore (Still Alice)
Herec vo vedľajšej úlohe: J.K. Simmons (Whiplash)
Herečka vo vedľajšej úlohe: Patricia Arquette (Chlapčenstvo)
Cudzojazyčný film: Ida (Poľsko)
Animovaný film: Veľká šestka
Kamera: Birdman
Strih: Whiplash
Zvuk: Whiplash
Pieseň: Glory (Selma)
Hudba: Grandhotel Budapešť
Pôvodný scenár: A. G. Iňárittu, N. Giacobone, A. Dinelaris, A. Bo (Birdman)
Zvukové efekty: Americký sniper
Vizuálne efekty: Interstellar
Výprava: Grandhotel Budapešť
Kostýmy: Grandhotel Budapešť
Masky: Grandhotel Budapešť
Dokument: Citizenfour
Krátkometrážny hraný film: Telefonát
Krátkometrážny dokument: Krizová linka: Veteráni, stiskněte jedničku
Krátkometrážny animovaný film: Hostina

Pozrite si ukážky ocenených filmov Birdman, Teória všetkého, Ida a Still Alice:

Dvaja Mexičania za sebou

Birdman mexického režiséra Iňárittu ukazuje príbeh starnúceho herca, ktorý chce zo seba striasť kliatbu komiksovej úlohy na divadelnom javisku. Hlavnú úlohu si zahral Michael Keaton. 

"Možno začnú pre Akadémiu platiť budúci rok nejaké imigračné pravidlá. Dvaja Mexičania za sebou, to je podozrivé," žartoval pri preberaní ceny Iňárittú- Minulý rok získal Oscara pre najlepšieho režiséra jeho krajan Alfonso Cuarón za film Gravitácia.

Najlepší herci: Moore a Redmayne

Oscara za najlepší ženský herecký výkon získala Julianne Moore za film Still Alice, kde stvárnila učiteľku s Alzheimerovou chorobou. "Čítala som článok, že vyhrať Oscara môže viesť k tomu, že žijete o päť rokov dlhšie. Pokiaľ je to pravda, chcem poďakovať Akadémii, pretože môj manžel je mladší než ja," ďakovala so slzami v očiach Moore. Herečka získala prvého Oscara. 

SITA

Najlepším hercom sa stal Brit Eddie Redmayne, ktorý vo filme Teória všetkého hral slávneho telesne postihnutého vedca Stephena Hawkinga.

"Tento Oscar patrí všetkým  ľuďom na svete, ktorí bojujú s ALS," prehlásil pri preberaní ceny Redmayne s odkazom na Amyotrofickú laterálnu sklerózu (ALS), ktorou vedec Hawking trpí.

SITA

Oscar do Poľska

Najlepším cudzojazyčným filmom sa stal poľský snímok Ida. Čiernobiely film popisuje život v Poľsku počas druhej svetovej vojny a po nej. Poľsko získalo prvého Oscara v histórii v tejto kategórii.

Poľský film bol nominovaný na toto prestížne ocenenie od roku 1963 desaťkrát. Režisér Pawel Pawlikowski bol z ocenenia nadšený. "Je to vzrušujúce, fantastické. Dúfam, že to povzbudí svet, aby znova začal pozerať poľské filmy a poľských filmárov to prinúti zariskovať," povedal novinárom Pawlikowski.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie