Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vladimír Brabec (80): Utajovaná nehoda, zavinili leteckú haváriu
Zdielať na

Vladimír Brabec (80): Utajovaná nehoda, zavinili leteckú haváriu

Zdroj: archív ahaonline.cz

Láska k lietaniu ho skoro stála život! Vladimír Brabec urobil v roku 1970 pri pilotovaní vetroňa školácku chybu a havaroval. Prerazil trup lietadla, zlomil krídlo a ešte ohrozil matky s deťmi.

Na 10. mája 1970 nikdy nezabudne. Dodnes si pamätá každý detail nešťastného letu, pri ktorom urobil fatálne zlé rozhodnutie. “Bolo škaredé počasie, ale lietať sa dalo. A ja som naviac ešte zachytil závan. Mal som to obrátiť a pristáť. Človek stratí v tom studenom vetre rýchlosť. Mal som pristáť a nie robiť celý okruh a ja som ho urobil!“ popísal chybu legendárny predstaviteľ majora Zemana, ktorý mal v tom čase nalietaných viac ako 33 hodín.

"Nalietaval som nad letňanskou fabrikou, tam som šiel doľava a už som vedel – to je koniec! Utrhol som krídlo o osvetlenie pri ceste, to ma zrazilo doľava,“ popísal Brabec najdesivejší zážitok svojho života. Aj vo vypätej situácii si ale dokázal uvedomiť, že môže ohroziť veľa ľudí. “Letisko bolo trocha vpravo a tam boli matky s kočiarikmi a dívali sa na lietadielka. Konal som, kompjuter by bol handrou proti mne,“ zveril sa herec

archív ahaonline.cz

"Takže ja som tých ľudí preskočil, rýchlosť sa vytratila a ja som spadol do rozkvitnutej čerešni. Len som ľahko popošiel a bolo hotovo,“ zaspomínal.

Plakal ako malý

“Podomnou praskla silná fošňa a ja som nemal ani modrinu, nič, ale nemohol som z toho aeroplánu von, pretože som bol pod vetvami. Keď mi to všetko došlo, začal som plakať,“ popisuje Vladimír Brabec vo svojej knihe Měl jsem štěstí. Do kokpitu lietadla si sadol až po nejakom čase, pretože sa za svoju nehodu veľmi hanbil.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie