Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Libuše Šafránková (61): RAKOVINA
Zdielať na

Libuše Šafránková (61): RAKOVINA

Zdroj: blesk.cz

Národom milovanú Popolušku čakajú najsmutnejšie Vianoce v živote. Histologické výsledky Libušky Šafránkovej totiž znejú: Karcinóm na pľúcach, teda zhubný nádor.

Rakovina! Takéhoto verdiktu sa naša Popoluška veľmi obávala a dva týždne trnula hrôzou. Bohužiaľ oprávnene...

Zhubný nádor lekári objavili na hornom laloku pravých pľúc. “Karcinóm našťastie horný lalok nepresahoval a lekári radšej pacientke odobrali lalok celý,“ dozvedel sa Blesk od tajného zdroja z pražskej Fakultnej nemocnice MOTOL, kde Šafránkovú operovali a aj naďalej ju majú v starostlivosti.

“Teraz záleží na onkológovi, ako rozhodne. Pani Šafránková sa buď bude iba pravidelne kontrolovať, alebo sa pristúpi k ožarovaniu či chemoterapii. Teraz je ale najdôležitejšie, aby sa po ťažkom zákroku dala dohromady," pokračoval zdroj Blesku.

V týchto dňoch sa už herečka zotavuje z operácie doma. Vo dne v noci má pri sebe milujúceho manžela Josefa Abrháma (74), ktorý za ňou pravidelne chodil na dlhé návštevy aj do motolskej nemocnice.

blesk.cz

Pooperačná rekonvalenscia po odobraní časti pľúc je podľa lekárov beh na dlhú trať. Šafránková musí rehabilitovať, podstupovať dychové cvičenia a už navždy obmedziť námahu a pohyb.

Či herečka v nasledujúcich mesiacoch podstúpi onkológom nariadenú liečbu, či bude iba sledovaná, je už na odborníkoch. Dôležité je, aby sa rakovina nevrátila. A tento veľký darček prajeme herečke z celého srdca!

Popoluškino trápenie začalo tým, že jej lekári z pražského Motola objavili na pľúcach podozrivé ložisko.. Preto jej museli otvoriť hrudník a pri operácii vziať časť horného laloku pravých pľúc, celkom asi pätinu orgánu.

Zákrok trval takmer tri hodiny. Dva dni po operácii ale nastali vážne pooperačné komplikácie – pneumotorax.

Teda stav, keď vzduch preniká i do priestoru medzi popľúcami a pohrudnicou, pacient kolabuje a prestáva dýchať. Minulý štvrtok bola herečka konečne prepustená do domácej starostlivosti.

Histologické výsledky ale medzitým potvrdili zhubný nádor na pľúcach.

Súvisiace články

Najčítanejšie