Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chcete vidieť všetky herecké hviezdy na jednom pódiu? Príďte na Bál
Zdielať na

Chcete vidieť všetky herecké hviezdy na jednom pódiu? Príďte na Bál

Ak chcete vidieť takmer všetky veľké herecké hviezdy na jednom mieste v úžasnej divadelnej hre, určite choďte do SND na hru Bál. Vznikla na motívy takmer zabudnutej slovenskej spisovateľky Boženy Slančíkovej Timravy. A možno práve pre to, sa niektorí herci v tejto hre aj báli hrať. Nakoniec ale sami uznali, že takýto zážitok z nejakej hry už dávno nemali.

Dedinský bál so všetkými postavičkami, ktoré tam patria - to je Bál na motívy Boženy Slančíkovej Timravy. Budete z neho unesení, budete potešení, budete zhnusení, bude vám ich ľúto - a budete radi, že ste to videli. 

Studenková sa zľakla

Slovenské národné divadlo túto sezónu nazvalo Slovenská sezóna. Ako priznáva napríklad stálica národného divadla Zdena Studenková, najskôr sa toho dosť zľakla.

"Ja som povedala, že mne krpce nepristanú, ale naozaj je to bravúrne napísané," hovorí herečka Studenková. Režisér mal na začiatku jednu veľmi ťažkú úlohu.

Potláčali intelekt

"Musel som ich presvedčiť, aby potlačili svoj intelekt a zahrali to so všetkým, čo k tomu patrí," vysvetľuje režisér Michal Vajdička. Ale herci k tomu nakoniec pristúpili s humorom. "Musíme ísť úplne dole s intelektom - niežeby sme ho mali nejako nazvyš," dodáva s úsmevom Kamila Magálová.

Timrava je neprávom takmer zabudnutá. Vedela totiž neskutočne trefne vykresliť rôzne charaktery. A tie z jej rôznych noviel a hier do tejto jednej spojil Daniel Majling, ktorý získal ocenenie objav roka na Doskách 2014.

A asi najlepšiu pozvánku tejto hre urobil Janko Koleník. Príďte, uvidíte všetkých!

Súvisiace články

Najčítanejšie