Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Ušľachtilá misia! Angelina Jolie (38) bojuje proti znásilňovaniu
Zdielať na

Ušľachtilá misia! Angelina Jolie (38) bojuje proti znásilňovaniu

Zdroj: SITA

Herečka Angelina Jolie je známa bojovníčka za ľudské práva. Najradšej by pomohla všetkým ľuďom na svete, o čom svedčí aj jej zbierka adoptovaných detí z takmer všetkých kontinentov. Tentokrát má Angelina ďalší ušľachtilý plán - chce zastaviť násilie páchané na ženách vo vojnou sužovaných krajinách.

Americká herečka Angelina Jolie a britský minister zahraničných vecí William Hague v Londýne zahájili konferenciu proti znásilňovaniu žien vo vojnových konfliktoch.

"Môžeme ukončiť využívanie sexuálneho násilia ako zbrane vo vojnách," vyhlásila Angelina na úvod konferencie, na ktorej sa zúčastnia zástupcovia 117 štátov a humanitárnych organizácii na ochranu ľudských práv.

Cieľom tejto konferencie je vypracovanie protokolu, ktorý bude definovať medzinárodné štandardy dokumentácie znásilňovania v rizikových oblastiach a trestné stíhanie takýchto činov.

Britský minister označil znásilňovanie žien vojakmi za jeden z veľkých masových zločinov 20. a 21.storočia. "Státisíce žien boli znásilnené či inak sexuálne zneužité vo vojnových konfliktov. Len v Bosne a Hercegovine je takto údajne postihnutých asi päťdesiat tisíc žien," povedal.

Ľudia bez práv

Angelina vyhlásila, že chce túto konferenciu venovať jednej bosnianskej obeti znásilnenia, s ktorou nedávno hovorila.

Žena jej povedala, že sa cíti tak ponížená, že to nevie povedať svojim deťom. "Tento deň patrí jej," povedala herečka, ktorá ako veľvyslankyňa OSN navštívila krajiny sužované konfliktami a vlnami utečencov, ako Afganistan, či Somálsko.

"Ľudia v týchto oblastiach žijú v utečeneckých táboroch, rozbombardovaných uliciach, na miestach, kde ignorujú ich práva," zdôraznila Angelina.

Ostáva len dúfať, že jej snaha prinesie ovocie.

Súvisiace články

Najčítanejšie