Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Jackie Kennedyová, ikona, ktorá zmenila úrad prvej dámy
Zdielať na

Jackie Kennedyová, ikona, ktorá zmenila úrad prvej dámy

Do Bieleho domu vniesla francúzsky šarm a noblesu, do svojej role krásu, inteligenciu a kultivované vystupovanie. Najznámejšia prvá dáma všetkých dôb Jacqueline Kennedyová-Onassisová po tragickej smrti svojho manžela prekvapila druhým manželstvom s gréckym miliardárom Aristotelom Onassisom. Oboch svojich manželov prežila. Nakoniec pracovala v nakladateľstve. Od jej smrti uplynie už 20 rokov.

Rozprávkový život

Na oko rozprávkový osud mal ale svoje temné stránky. Jackie, ako ju všetci volali, postihli snáď najväčšie tragédie, aké sa žene môžu stať - smrť syna krátko po narodení a vražda manžela.

Mnohí jej závideli život v prepychu, ktorý ale nebol bez problémov. Hovorí o tom aj nedávno objavená korešpondencia, ktorú adresovala írskemu reverendovi z Dublinu. V listoch píše o láske i manželových neverách, o pochybnostiach i hlbokom žiale. Vedela o záletoch svojho muža, trpela, ale mlčala.

Jej osobnosť odhaľujú aj pamäti publikované v roku 2011. Obsahujú jej postrehy o osobnostiach svetovej politiky a o živote s Kennedym v Bielom dome. Potvrdzujú jej samostatný úsudok a hlbokú oddanosť k osobe a práci manžela.

Kam Jackie prišla, priniesla pohodu a úsmev. Bola manželským idolom svojej doby: žena, ktorá stojí na čele rodiny, okúzľujúca, verná, vzdelaná, ale zdržanlivá.

Do sveta módy priniesla úsporný štýl - jednoduché rovné kostýmy, klobúky. Len jeden šperk, nikdy viac, maximálne brošňa a perlový náhrdelník okolo krku. Umenie ničoho.

Aj jej vzdelanie bolo výnimočné. Narodila sa 28. júla 199 v bohatej newyorskej rodine, vyštudovala elitnú školu Vassar College. Študovala tiež na parížskej Sorbonni a Washingtonskej univerzite dejiny, históriu umenia a francúzsku literatúru. Hovorila taliansky a španielsky.

Snažila sa preraziť aj do sveta modelingu v parížskom magazíne Vogue. V roku 1952 v roli začínajúcej fotoreportérky sa vo Washingtone zoznámila so senátorom Johnom Kennedym. O rok bola svadba a v januári 1961 sa sťahovali do Bieleho domu.

Tvorili spolu dokonalý pár. Jackie pozývala do Bieleho domu na večere spisovateľov, organizovala koncerty a dokonca prilákala aj plachého dramatika Tennesseeho Williamsa.

Udalosti z 22. novembra 1963 z Dallasu pozná celý svet. Keď Kennedyho zavraždili po jej boku v otvorenom kabriolete, vrhla sa k nemu a držala mu hlavu. Šaty od krvi si odmietla prezliecť so slovami "chcem, aby videli, čo urobili Jackovi".

Pozrite sa, čo sa v Dallase stalo:

Druhou svadbou pobúrila

Svadbou s gréckym magnátom Onassisom mnohých sklamala a svoj prekvapivý výber vysvetľovala hlavne snahou o zaistenie svojich detí. Ich vzťah bol vraj búrlivý.

Po jeho smrti sa vrátila do New Yorku. Práca v nakladateľstve Bantam-Doubleday ju bavila. Medzi knihy, ktoré editovala, patril napríklad životopis Michaela Jacksona s názvom Moonwalk. Žila v New Yorku na manhattanskej Piatej Anevue a sústredila sa na svoje filantropické záujmy a vášeň pre lov. V tej dobe stál po jej boku nový priateľ, obchodník s diamantmi Maurice Tempelsmann.

Jej život ukončila v roku 1994 rakovina. Pohreb, hoci súkromný, bol vysielaný do celého sveta. Pochovali ju na Arlingtonskom národnom cintoríne vo Washingtone vedľa zosnulého prezidenta Kennedyho.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie