Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Rozvod, aký kráľovská rodina ešte nezažila! Princezná to spravila cez Instagram!
Zdielať na

Rozvod, aký kráľovská rodina ešte nezažila! Princezná to spravila cez Instagram!

Zdroj: instagram/Mahra

Kráľovské rodiny sú viac ako bežní ľudia zviazaní konvenciami a tradíciami. Nehovoriac o tých z moslimských krajín. No zdá sa, že aj v rodinách šejkov v Spojených arabských emirátoch svitá na nové časy, hoci, paradoxne, za použitia starých praktík. Tamojšia princezná Sheikha Mahra Bint Mohammed Bin Rashid Al Maktoum (30), dcéra vládcu Dubaja, viceprezidenta a premiéra SAE, zvolila na rozvod tradičnú formu, ktorá je ale podľa starej islamskej praxe výsada mužov. Manželskému páru sa pritom narodila iba pred dvomi mesiacmi dcérka.

​Princezná Mahra má na svojom instagramovom profile takmer pol milióna sledovateľov. Najnovšie prekvapila, keď vo svojom príspevku trikrát zopakovala, že sa rozvádza - tento zvyk sa v arabčine nazýva talak. Podľa sunnitského islamského práva trojitý talak umožňuje moslimskému mužovi rozviesť sa so svojou manželkou. Muž nemusí udať dôvod ani získať súhlas manželky. Mahra sa otvorene hlási k zástancom práv žien v Spojených arabských emirátoch. Jej matka Zoe Grigorakos je grécka štátna príslušníčka a s jej otcom sú rozvedení už dávnejšie.

V máji tohto roku zdieľala princezná snímky z pôrodnej sály. Vyjadrila vďaku lekárovi a personálu v nemocnici a dodala, že to bol jej "najpamätnejší zážitok z príchodu dieťaťa na tento svet". Pár mesiacov predtým spolu s manželom šejkom Manom zverejnili ultrazvukovú snímku ich plodu lásky s textom "Len my traja" a srdiečkami. V júni však k fotke, kde sa mazná so svojou dcérkou, pripísala "Len my dve". Dôvod sa dá vyčítať z jej najnovšieho textu, kde naznačila, že je jej manžel neverný.

Párik mal miliardovú svadbu:

"Drahý manžel, keďže si zaneprázdnený inou spoločnosťou, týmto vyhlasujem náš rozvod. Rozvádzam sa, rozvádzam sa, rozvádzam sa. Opatruj sa. Tvoja ex-manželka," napísala odhodlane a sebavedome princezná, ktorá zmazala aj všetky spoločné fotky s manželom. Po zverejnení príspevku sa rozpútalo šialenstvo, v komentároch dostala princezná obrovskú podporu žien, mnohých moslimiek, ktoré písali o prelomovej udalosti, že princezná začala písať "novú kapitolu".

Na webovej stránke vlády SAE sa uvádza, že moslimský muž môže mať až štyri manželky, čo emancipovaná Mahra zjavne odmieta. Ako sa vlani vyjadrila jej sestra Latifa pre New Yorker po jej úteku z Dubaja, voči ženám tam panuje represia a jej otec je "hlavným zločincom". Je otázne, aké následky bude niesť za toto rebelanstvo princezná, no môže sa spoľahnúť na obrovskú podporu z celého sveta.

Najčítanejšie