Jasno
24°
Bratislava
Adolf
17.6.2024
TOTO si Kate nezaslúžila! Ľudia chŕlia zdesené komentáre!
Zdielať na

TOTO si Kate nezaslúžila! Ľudia chŕlia zdesené komentáre!

Archívna reportáž

Nový portrét britskej princeznej Catherine (42), ktorý sa objavil na obálke magazínu Tatler, vyvolal v Británii veľkú vlnu rozhorčenia. Namaľovala ho britsko-zambijská umelkyňa Hannah Uzor, ale podľa názoru mnohých sa veľmi netrafila do jej podoby. Z obrazu akoby pozerala skôr nejaká ázijská princezná, tvrdia ľudia. Uzor priznala, že sa s Catherine nikdy osobne nestretla, ale pozorne ju sledovala na videách a prezrela si obrovské množstvo jej fotografií.

​Iba nedávno mnohí krútili hlavami nad obrazom britského umelca Jonathana Yeoa s portrétom kráľa Karola III., ktorý sa strácal v záplave červeno-ružovo-purpurových farieb. Veľké rozhorčenie ale vyvolal aj magazín Tatler, keď sa na jeho obálke objavil portrét princeznej Catherine. Zdanlivé aziatské črty, ktorými ju obdarila britsko-zambijská umelkyňa Hannah Uzor, veľmi nezodpovedajú realite. Odzrkadlilo sa to aj v komentároch princezniných priaznivcov. "Kedy sa z nej stala Aziatka?" položil jeden z nich trefnú otázku. "Najhorší portrét, aký mohol byť namaľovaný," rovno odsúdila dielo Uzo iná osoba.

Výtvarná umelkyňa zo Zambie si ale za svojím výtvorom stojí. "Je naozaj dôležité zachytiť dušu toho človeka, takže som strávila veľa času pozeraním a prehliadaním jej fotografií, sledovaním videí, na ktorých je, videla som ju s rodinou, videla som ju na diplomatických návštevách, videla som ju veslovať alebo navštevovať deti v hospici," Uzor vysvetľovala, ako si dala záležať na oboznamovaní sa s britskou princeznou. Jej uhol pohľadu ale veľmi nekorešponduje s názorom drvivej väčšiny verejnosti.

Vo videu umelkyňa vysvetľuje zámer:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tatler (@tatlermagazine)

Schytal to aj Tatler. "Kto týchto umelcov vyberá?" rozčuľoval sa niekto na sociálnej sieti. "Je neuveriteľné, že by tento obraz niekto schválil pred zverejnením, otrasný portrét! Princezná Kate je krásna a portrét by ju mal ukázať ako zdravú, šťastnú princeznú. Bojuje s rakovinou a prechádza si peklom," vyjadrila svoju nevôľu jedna jej ctiteľka a iná navrhla, že by mal Tatler požadovať od umelkyne vrátenie peňazí. "Je to smiešne a hrozné. Je to urážka Kate, mali by ste sa hanbiť dať niečo také na obálku. Som tak naštvaná, že ste urobili niečo také v dobe, keď je tak chorá. Hanbite sa," odkázala magazínu v hneve jeho čitateľka. Na druhej strane, len málo bežných ľudí sa vyzná v umení, čo je zrejme hlavný argument v prospech umelkyne. Ako dielo vníma samotná Kate nie je známe.

Najčítanejšie