Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Kráľ Karol III. spravil zásadné rozhodnutie! TOTO mu jeho najmladší brat Edward len tak nezabudne!
Zdielať na

Kráľ Karol III. spravil zásadné rozhodnutie! TOTO mu jeho najmladší brat Edward len tak nezabudne!

Archívna reportáž

V čase, keď deťom Harryho a Meghan prischli tituly princ a princezná, sa udiala v britskej kráľovskej rodine ešte jedna zásadná vec spojená s udeľovaním titulov. Týka sa najmladšieho potomka zosnulej kráľovnej Alžbety II., princa Edwarda. Kráľ Karol III. svojím rozhodnutím ukončil roky špekulácií.

​Princ Edward dostal v deň svojich 59. narodenín obzvlášť potešujúci dar od svojho najstaršieho brata, píše portál The Sun. Bol vymenovaný za vojvodu z Edinburghu, ako oznámil Buckinghamský palác. "Kráľa teší, že môže princovi Edwardovi udeliť titul v deň jeho narodenín," uviedol hovorca.

Stalo sa tak dva roky po smrti princa Philipa, ktorý tento titul držal takmer šesť desaťročí. Z Edwarda a jeho manželky Sophie, teda z grófa a grófky z Wessexu, je tak odteraz už vojvoda a vojvodkyňa z Edinburghu. Ich 15-ročný syn James bol povýšený a z vikomta sa stal novým grófom z Wessexu. Zato 19-ročná dcéra lady Louise, ktorá študuje na univerzite v St Andrews, žiadne zmeny v tituloch neočakáva.

Princ Edward je z nového titulu nadšený, iste bratovi nezabudne, že sľub dodržal:

Nebol to ale tak celkom nápad Karola III. Ešte v roku 1999, keď sa Edward ženil, zosnulá kráľovná a princ Philip sľúbili, že dostane tento titul po smrti svojho otca. Princ Edward, ktorý bol grófom z Wessexu, už prevzal niekoľko patronátnych titulov svojho otca. Je správcom prestížneho programu Ceny vojvodu z Edinburghu a patrónom Edinburského medzinárodného festivalu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Hovorca Buckinghamského paláca uviedol: "Titul bude princovi Edwardovi patriť počas celého života Jeho kráľovskej Výsosti. Vojvodstvo bolo naposledy vytvorené pre princa Philipa v roku 1947 pri jeho sobáši s princeznou Alžbetou, ktorá mala titul vojvodkyňa z Edinburghu pred nástupom na trón v roku 1952. Nový vojvoda a vojvodkyňa z Edinburghu sú hrdí na to, že pokračujú v dedičstve princa Philipa, ktoré podporuje príležitosti pre mladých ľudí zo všetkých prostredí, aby naplno využili svoj potenciál."

Najčítanejšie