Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Harry a Meghan pokrstili dcérku, reakcia kráľovskej rodiny je poriadne studená sprcha!
Zdielať na

Harry a Meghan pokrstili dcérku, reakcia kráľovskej rodiny je poriadne studená sprcha!

Archívna reportáž

Dvadsaťjeden mesiacov po narodení dcérky Lilibet Diany Mountbatten-Windsor sa konala veľká slávnosť, keď sa ju minulý piatok rozhodli rodičia pokrstiť. Deti z kráľovskej rodiny tento obrad absolvujú obvykle, či skôr takmer výlučne vo Veľkej Británii, či už v kaplnke vo Windsore alebo vo Westminsterskom opátstve, v prípade Lilibet si ale Sussexovci vystačili s ich sídlom v kalifornskom Montecite. No obrad bol podľa tradície anglikánsky.

​Vojvodovia zo Sussexu pozvali na túto veľkú slávnosť údajne celú najbližšiu Harryho rodinu. Ako sa ale dalo čakať, bez úspechu. Harryho a Meghanin priateľ Omid Scobie tvrdí, že kráľ Karol III., kráľovná manželka a princ a princezná z Walesu vyslovene "odmietli" pozvanie na krst Lilibet. Sussexovci usporiadali anglikánsky obrad vo svojom sídle Montecito pre 20 až 30 priateľov, vrátane krstného otca malej Lili, miliardára Tylera Perryho, ktorí Meghan a Harryho prichýlil v jeho vile po ich príchode do USA. Lili pokrstil anglikánsky biskup z Los Angeles John Taylor. Na slávnosti zneli aj piesne zo svadobnej hostiny Harryho a Meghan na Windsorskom zámku. Gospelový zbor údajne predniesol aj piesne Oh Happy Day a This Little Light of Mine.

Odborník na kráľovskú rodinu, novinár Phil Dampier tvrdí: "Harry a Meghan sa môžu pokúsiť tvrdiť, že si splnili morálnu povinnosť tým, že na krst pozvali kráľa, kráľovnú Camillu a princa a princeznú z Walesu, ale sú to len hry. Vedia, že nikto z nich nemal šancu tam ísť." Konkrétne Camilla aktuálne smúti za svojím švagrom, ktorý zomrel len minulýt týždeň.

Harry a Meghan krok za krokom pália posledné mosty s kráľovskou rodinou, ale titulov sa vzdať nemienia:

​Spisovateľ Richard Fitzwilliam napísal: "Sussexovci nerobia nič náhodne a toto je tiež príležitosť pripomenúť svetu, že sú dôležitou súčasťou kráľovskej rodiny". Odteraz budú používať pre svoje deti tituly princ a princezná, aj oficiálna webová stránka kráľovskej rodiny bude údajne aktualizovaná tak, aby sa deti nazývali princezná Lilibet a princ Archie. 

​Kráľ Karol III. sa zjavne správne rozhodol, že Archie a Lili by mali dostať to, čo im automaticky patrí, bez ohľadu na to, aké ťažkosti má palác v súčasnosti s ich rodičmi. Pravidlá udeľovania titulov stanovené kráľom Jurajom V. v roku 1917 znamenajú, že Archie a Lili sa ako deti panovníkovho syna automaticky stali princom a princeznou, keď sa princ Charles stal kráľom. Krst sa konal tesne predtým, ako vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu potvrdili, že boli pozvaní na kráľovu korunováciu - odmietli však povedať, či sa na nej zúčastnia. Bude sa konať presne v deň Archieho 4. narodenín.

Najčítanejšie