Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Harry už prekročil akceptovateľnú hranicu! Veď TOTO je reklama na drogy!
Zdielať na

Harry už prekročil akceptovateľnú hranicu! Veď TOTO je reklama na drogy!

Archívna reportáž

Zrejme ako promo akciu v rámci turné k nedávno vydaným memoárom Spare, teda Náhradník, sa v sobotu 4. marca podujal princ Harry na verejné terapeutické sedenie s psychoterapeutom Dr. Gaborom Maté počas špeciálneho priameho prenosu. Sledovať ho mohli za poplatok diváci z USA, Kanady a Británie. Harry sa otvorene vyjadril, že terapie s prestávkami podstupuje od svojich dvadsiatich rokov kvôli ťažkej traume zo smrti matky, a nabádal k spoločnému sedeniu aj brata Williama, otca a ďalších členov rodiny. Šokujúce bolo jeho priznanie, že si užíval aj marihuanu a psychedelickú drogu ayahuasca.


​Princ Harry vysvetľoval, že toto sedenie považuje za akt služby, aby povzbudil ostatných k práci na svojom duševnom zdraví. Chce sa podeliť s nimi "o veciach svojho života, o ktorých si myslím, že sú dôležité pre iných" a má z toho "dobrý pocit". Harry vysvetlil, že práca s terapeutom ho naučila "nový jazyk", ktorým ľudia v jeho blízkom okolí "nehovorili" a nabádal ich preto k tomu, aby to tiež skúsili. Terapie má podstupovať nepretržite takmer päť rokov potom, čo sa v prvých dňoch známosti s Meghan pohádali a on ju nechcel stratiť. "Moja partnerka je výnimočná ľudská bytosť a som naveky vďačný za múdrosť a priestor, ktorý mi dala. Bola z iného sveta a pomohla mi sa z toho môjho vytiahnuť," vyznal sa Harry. 

Necíti sa však byť obeťou, hoci dva roky trvajúce verejné nariekanie by tomu nasvedčovalo. "Som naozaj vďačný, že sa môžem podeliť o svoj príbeh v nádeji, že to pomôže, posilní, povzbudí ostatných... A dúfam, že ľudia pochopia, že sme nejakou formou všetci spojení najmä prostredníctvom traumy," vyjadril sa počas sedenia s Matém. Na prekvapenie však začal otvorene hovoriť o drogách v jeho živote, porozprával aj o marihuane a ayahuasce a ich prínose. "Užívanie bolo ako čistenie čelného skla, odstránenie životných filtrov. To všetko mi prinieslo pocit uvoľnenia, úľavy, pohodlia a ľahkosti, ktorú som si istý čas dokázal udržať," pochvaľoval si prínos týchto drog v jeho živote, až to vyznelo priam ako reklama. 

Smrť milovanej matky zasiahla nepochybne oboch princov, avšak mladší Harry vzhľadom na vek aj povahu znáša jej stratu dodnes najťažšie:  

Kým pri marihuane a veľmi špecifickej droge ayahuasca, by ešte človek ako tak mohl prižmúriť oko, pri kokaíne sa to nedá. "Ponúkli mi lajnu a a od tej doby som si ich dal ešte pár. Nebol som potom vyložene šťastný, ale cítil som sa inak. A to bol môj hlavný cieľ," priznal sa, no akosi stále chýbalo akési oľutovanie, či aspoň odrádzanie ľudí od užívania drog. Zatiaľ, čo kokaín bol výnimkou, marihuanu a ayahuascu si obľúbil. "Začal som to brať rekreačne a potom som si začal uvedomovať, aké je to pre mňa prospešné. Povedal by som, že je to jedna z podstatných súčastí môjho života, ktorá ma zmenila a pomohla mi vyrovnať sa s traumami a bolesťami z minulosti," zveril sa priam s nadšením. 

Princ Harry sa o svojich traumách rozprával s psychológom, uznávaným odborníkom a autorom bestselleru Myth of Normal, Dr Gáborom Mathém: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dr. Gabor Maté (@gabormatemd)

"Začínam sa vracať do bodu traumy, aby som bol schopný všetko rozmotať a teraz mohol žiť skutočne autentický život, byť skutočne šťastný a byť lepší otec pre moje deti. Ale zároveň som, či konečne sa cítim, čoraz vzdialenejší od svojich blízkych a mojej rodiny," konštatoval s úľavou fakt, ktorý mnohí považujú skôr za smutný, ako radostný. Harry to ale zjavne cíti ako šťastie, že sa od svojej rodiny odpútal. Azda si už dal pokoj aj s drogami.

Súvisiace články

Najčítanejšie