Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Karol III. rozplakal brata Andrewa! Všetky nádeje sú už preč!
Zdielať na

Karol III. rozplakal brata Andrewa! Všetky nádeje sú už preč!

Archívna reportáž

Vzhľadom na napäté vzťahy, ktoré panovali už od detstva medzi súčasným kráľom Karolom III.(73) a princom Andrewom (62), sa nedalo čakať, že mu po skone ich matky kráľovnej Alžbety II. odpustí jeho hriechy a navráti ho späť medzi pracujúcich členov kráľovskej rodiny. Jeho nádeje sú ale po ich rozhovore medzi štyrmi očami už márne. Karol II. je neúprosný, bratov sexuálny škandál s neplnoletou Američankou spred rokov, ktorá bola sexuálnou otrokyňou zvrhlého Jeffreyho Epsteina, poškodil meno ich rodu, a tak mu jeho kráľovská matka odobrala niektoré privilégiá a hodnosti s tým, že už monarchiu nemôže reprezentovať.

​Je verejne známe, že Andrew bol miláčikom kráľovnej Alžbety. Vždy vedel využívať toto jeho privilégium a dokonca kedysi dúfal, že sa mu ju podarí presvedčiť, aby odsunula brata Charlesa z následníctva na trón. Píše o tom kráľovská biografka Angela Levin v lete vydanej biografii s názvom Camilla, vojvodkyňa z Cornwallu. Ani tú neminulo Andrewovo nepríjemné správanie s "jedovatým" slovníkom. Nemožno sa preto čudovať, že jeho starší brat nie je voči nemu ústretový ani po nástupe na trón. Napokon, nebolo by dobrým znakom pre obyvateľov britskej monarchie, keby sa ukázal byť hneď na začiatku slabochom, aby škandalóznemu bratovi podľahol.

Rokovanie o prípadnej milosti a návrate Andrewa do funkcie pracujúceho člena kráľovskej rodiny malo prebehnúť už niekoľko dní pred Alžbetiným skonom na Charlesovom sídle Birkhall v Škótsku. Medzi bratmi údajne panovalo "emocionálne a napäté" ovzdušie, keď vojvoda z Yorku vysvetľoval, že by "stále mohol byť cenný pre rodinu". Informoval o tom zdroj pre Mail on Sunday. "Andrew bol úplne zaslepený. Bol úplne bez seba. Vždy veril, že existuje cesta späť," dodal zdroj a vraj pri tom nechýbali slzy sklamaného vojvodu. "Na stretnutí mu ale princ Charles povedal, že môže odísť a viesť normálny, pekný život, ale že jeho verejné vystúpenia sa skončili. Bolo mu povedané, že sa s tým musí zmieriť," priblížil zdroj postoj nového kráľa. 

Takto sa princ Andrew kajal v interview po vážnych obvineniach zo sexuálneho zneužívania: 

Po skone svojej matky, ku ktorej "mal mimoriadne blízko" sa vraj cíti Andrew "celkom opustený". Pritom ale ani ona po jeho "pokusoch nastoliť otázku svojho návratu do verejného života" nepoľavila vo svojom rozhodnutí, keď ho zbavila vojenskej hodnosti a kráľovských záštit po tom, ako mu nevyšla snaha o zrušenie občianskoprávneho procesu, ktorý v USA podala bývalá "sexuálna otrokyňa" Jeffreyho Epsteina, Virginia Giuffre. Spor urovnalo až tučné "odškodné", ktoré jej vyplatil.

Kráľ Karol III. zostáva voči bratovi zásadový a nemieni mu udeliť milosť:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Už túto nedeľu sa má konať ceremoniál pri vojenskom pamätníku The Cenotaph vo Whitehalle - prvej za 70 rokov bez kráľovnej Alžbety II., ale princ Andrew by sa ho oficiálne zúčastniť nemal. Kráľ Karol III. už aj v prípade svojho mladšieho syna ukázal, že si nenechá skákať po hlave, niet zrejme dôvodu, aby sa v prípade neveľmi obľúbeného brata zachoval inak.

Súvisiace články

Najčítanejšie