Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Unikol prvý záber náhrobku kráľovnej! Až nečakaná jednoduchosť..?
Zdielať na

Unikol prvý záber náhrobku kráľovnej! Až nečakaná jednoduchosť..?

Archívna reportáž

Kráľovná Alžbeta II. vydýchla naposledy 8. septembra vo svojom milovanom škótskom sídle Balmoral. O 11 dní sa konal v Londýne veľkolepý štátny pohreb, na ktorý sa prišli pozrieť státisíce priaznivcov tejto panovníčky. Na čele monarchie stála celých 70 rokov, na večnosť odišla rok a pol po jej milovanom manželovi, princovi Philipovi. A po jeho boku bude už navždy.

​Kráľovná Alžbeta bola uložená na večnosť v kaplnke kráľa Juraja VI., rovnako ako v apríli minulého roka jej manžel. Po obradoch, smútočných ceremóniách a veľkolepej poslednej rozlúčke by azda človek čakal, že aj miesto jej posledného odpočinku bude už na prvý pohľad honosné. 

Tak, ako je kráľovská rodina známa pomerne konzervatívnymi názormi, rovnako to zjavne platí aj v dizajne. Kráľovná Alžbeta II. totiž nedostane žiadny extra náhrobok, jej meno je vytesané ako už štvrté na tom istom kameni.

Kráľovnin pohreb bol naplánovaný do posledných detailov už dávno pred jej skonom:

​Po tom, ako boli veriaci začiatkom tohto týždňa vpustení do kaplnky kráľa Juraja VI na bohoslužby po pohrebe kráľovnej, unikla aj fotka náhrobného kameňa. Ide o jednoduchú čiernu mramorovú dosku s menom zosnulej kráľovnej, ktorá leží vedľa svojho manžela. Jeho meno už na kameni vytesané je.

Fotku po informácii o úniku záberu zverejnili už aj na oficiálnom Instagrame kráľa:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

No nielen ich mená žiaria na čiernom mramore. V hrobke je spolu s Philipom a Alžbetou II. aj jej otec Juraj VI. a kráľovná matka. V uvedenom poradí je zlatým písmom zvečnené: Juraj VI. 1895 - 1952, Alžbeta 1900 - 2002, Alžbeta II. 1926 - 2022, Philip 1921 - 2021. Medzi týmito dvoma pármi je umiestnená jedna kovová Podväzková hviezda, insígnia Podväzkového rádu, najstaršieho a najvznešenejšieho rytierskeho rádu v krajine. Všetci štyria boli členmi rádu a kaplnka svätého Juraja, kde sa pamätná kaplnka nachádza, je jeho duchovným domovom. Na budúci týždeň sa opäť plne otvorí pre verejnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie