Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ukázal Karol III. svoju pravú tvár?! TAKTO kruto sa zachoval k zamestnancom!
Zdielať na

Ukázal Karol III. svoju pravú tvár?! TAKTO kruto sa zachoval k zamestnancom!

Archívna reportáž

Už pred časom sa hovorilo, že keď bude princ Charles vymenovaný za kráľa, plánuje personálne zoštíhlenie monarchie, aj z radov pracujúcich monarchov aj ich zamestnancov. A zjavne to neboli len klebety. Údajne tým, ktorí jemu aj zosnulej kráľovnej Alžbete II. poskytovali služby v Clarence House, kde mal doteraz oficálnu rezidenciu, bolo oznámené, že niektoré z ich pracovných miest sú ohrozené.

Viacerým zamestnancom bol zaslaný list, v ktorom im oznamujú, že sa budú konať konzultácie. Minulý týždeň  zverejnili, že až 100 zamestnancov už dostalo oznámenie, že môžu prísť o prácu, píše DailyMail. To, pochopiteľne, medzi nimi vyvolalo nevôlu. ​Hovorca Clarence House uviedol: "Po minulotýždňovom nástupe sa ukončila činnosť domácnosti bývalého princa z Walesu a vojvodkyne z Cornwallu a v súlade so zákonom sa začal konzultačný proces. Naši zamestnanci dlho a lojálne slúžili a hoci sa niektorým prepusteniam nevyhneme, urýchlene pracujeme na tom, aby sme našli alternatívne úlohy pre čo najväčší počet zamestnancov." V liste, ktorý dostali viacerí zamestnanci od sira Michaela Stevensa, správcu tajnej pokladnice, sa píše: "Som si istý, že viete pochopiť, že toto sú citlivé a náročné časy."

V liste zároveň upozorňuje, že požiadavky a účel domácnosti sa naďalej nemenia a je snahou podporiť zamestnancov prostredníctvom  "dobrej komunikácie" počas nasledujúcich týždňov. Aj keď je príliš skoro na definitívne potvrdenie pozícií, predpokladá sa, že len veľmi malá časť zamestnancov (menej ako 20), ktorí poskytovali osobné služby Jej Veličenstvu kráľovnej Alžbete, pocíti, že skon Jej Veličenstva ovplyvní ich pracovné miesta. Grant Harrold, bývalý komorník kráľa Karola III., však pre BBC povedal, že takýto krok po tom, čo sa Karol III. presťahoval do Buckinghamského paláca, by nemal byť prekvapením pre zamestnancov Clarence House. On sám si bol vraj vždy vedomý toho, že po skone Alžbety II. môže byť prepustený. Vyjadril presvedčenie, že kráľovská rodina sa postará o zamestnancov a ponúkne im iné pozície, niektorí ale budú chcieť odísť do dôchodku alebo zmeniť povolanie.

O kráľovskú rodinu sa stará množstvo zamestnancov, niektoré pozície sú pre bežných smrteľníkov vskutku zvláštne, ako napríklad pracovník ktorý s stará o pohodlné topánky kráľovnej či rodinný astronóm: 

Ako zverejnili v The Guardian, Mark Serwotka, generálny tajomník odborového zväzu verejných a obchodných služieb, ktorý zastupuje aj množstvo zamestnancov v kráľovských domácnostiach, uviedol, že zamestnancov, ktorí pracovali pre kráľovnú niekoľko rokov sa to dotklo. "Naši členovia sú z tohto vývoja sklamaní a zarmútení. Je to ohromujúci omyl a zamestnanci sú v hlbokom šoku. Je jednoducho neprijateľné, aby sa s nimi takto zaobchádzalo," dodal s tým, že ich sklamalo aj načasovanie - list dostali v čase najhlbšieho trúchlenia za kráľovnou. V súčasnosti sa konajú stretnutia s tými, ktorých sa to týka, a zamestnanci dostali informáciu, že v najbližších týždňoch sa môžu obrátiť na poskytovateľov pomoci pre zamestnancov.  Buckinghamský palác sa k listu nevyjadril, no je jasné, že to presne hovorí o vážnosti slov kráľa Karola III., ktorý presne toto avizoval už dávno.

Smrťou kráľovnej Alžbety II. stratili Briti skutočne výnimočnú osobnosť, no niektorí zamestnanci paláca  zrejme prídu aj o zamestnanie:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie