Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bude tam celý svet, no Sussexovci pozvánku nedostali! Zato na princa Georgea (9) čaká prvá, smutná povinnosť!
Zdielať na

Bude tam celý svet, no Sussexovci pozvánku nedostali! Zato na princa Georgea (9) čaká prvá, smutná povinnosť!

Archívna reportáž

Londýn sa stane na najbližšie dni mekkou tých najvyššie postavených osobností sveta. Už dnes sa začali zlietať zo všetkých kútov, aby mohli zajtra vzdať úctu zosnulej kráľovnej Alžbete II. počas poslednej rozlúčky vo Westminster Abbey. Večer sa bude na ich uvítanie konať špeciálna recepcia za účasti najvyššie postavených členov kráľovskej rodiny. Okrem kráľa budú vzácnych hostí vítať aj princ a princezná z Walesu, či gróf a grófka z Wessexu. Aj keď mali podľa informácií magazínu People dostať pozvánku pôvodne aj vojvodovia zo Sussexu, tento pár je napokon zo zoznamu pozvaných vylúčený. Údajne na tom trval samotný kráľ Karol III.

​Uvítaciu recepciu v Buckinghamskom paláci pre výnimočných hostí organizuje kráľ Karol III. a kráľovná manželka Camilla. Osobne privítajú vládcov kráľovstiev a hláv štátov, ako aj oficiálnych zahraničných hostí, ktorí pricestovali do Londýna na pondelkový štátny pohreb kráľovnej Alžbety. Očakáva sa, že na podujatí vo Westminsterskom opátstve sa zíde približne 2 000 najvýznamnejších svetových osobností. Meghan a Harry ale na pozvánku môžu zabudnúť. Podľa britského denníka Daily Mail mala byť ich účasť zrušená s odôvodnením, že podujatie je určené výlučne pre pracujúcich členov kráľovskej rodiny.

Čo bolo hlavnou príčinou takéhoto rozhodnutia kráľa Karola III. si možno len domýšľať, ale na základe zákulisných informácií sa Sussexovci po skone kráľovnej urputne dožadovali privilégií pre ich deti, by práve toto mohlo rozhodnúť. Možno Sussexovci nezvolili vhodný spôsob komunikácie v dobe trúchlenia kráľovskej rodiny, no to zjavne nebola nikdy ich silná stránka. 

Už desať dní uplynulo od skonu kráľovnej, zajtra smutočné seremónie vyvrcholia pohrebom:

​Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu sa v uplynulom týždni pripojili počas smútočných ceremónií ku kráľovskej rodine smútiacej za kráľovnou Alžbetou II. a počítali údajne aj so svojou účasťou na uvítacej recepcii v Buckinghamskom paláci. Zdroj z kráľovského paláca pre The Sun uviedol: "Vraj sa dozvedeli, že nie sú pozvaní, až keď si prečítali správy v tlači." Azda najmä pre ambicióznu Meghan musí byť veľkým rozčarovaním, že sa nedostane na recepciu, kde by sa dostala medzi svetovú elitu, prezidentov a kráľov. Dá sa očakávať, že to po príchode do USA opäť korenisto okomentuje.

Okolo rakvy stáli kráľovnine deti, aj vnúčatá:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

No ešte jedna téma rezonuje v súvislosti s pohrebom kráľovnej. Hoci má len 9 rokov, poradcovia Kate a Williamovi odporučili, aby sa pohrebu zúčastnil aj princ George. "Išlo by vraj o silný symbolický odkaz celej monarchii," povedal odborník pre DailyMail najmä vzhľadom k tomu, že prin George je druhým následníkom trónu po jeho otcovi. Naj mladším z kráľovskej rodiny, kto podstúpil srdcervúcu cestu za rakvou, bol vtedy 13-ročný Harry na pohrebe jeho matky, princeznej Diany. 

Súvisiace články

Najčítanejšie