Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozvánku na pohreb kráľovnej dostala celá plejáda hláv štátov, vrátane TÝCHTO kontroverzných postáv!
Zdielať na

Pozvánku na pohreb kráľovnej dostala celá plejáda hláv štátov, vrátane TÝCHTO kontroverzných postáv!

Archívna reportáž

Na pohreb zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. (†96), ktorý sa uskutoční už v pondelok 19. septembra, boli svetovým lídrom a panovníkom už zaslané pozvánky, aby mohli prísť vzdať poslednú poctu významnej svetovej panovníčke. Očakáva sa obrovský počet účastníkov, a preto boli pozvané iba súčasné hlavy štátov a kráľovstiev s ich partnermi a výnimky sa nevzťahujú ani na takých bývalých svetových lídrov ako boli Donald Trump, či Barack Obama, ktorí mali ku kráľovnej vraj srdečný vzťah. Ale aj na pozvaných vládcov sa vzťahujú prísne pravidlá. Podľa správ sa na štátnom pohrebe, ktorý je prvým v Británii od pohrebu Winstona Churchilla v roku 1965, zúčastní viac ako 2000 lídrov a hodnostárov.

​Ministerstvo zahraničných vecí malo zaslať všetkým veľvyslanectvám jasné pokyny týkajúce sa pohrebu kráľovnej. Hlavy štátov by údajne mali použiť komerčné linky lietadiel a nie ich špeciály a súkromné lietadlá, ba dokonca z letiska by sa mali presúvať do Westminster Abbey, kde sa koná posledná rozlúčka, z dôvodu "prísnych bezpečnostných a cestných obmedzení" pristavenými autobusmi, čo vzbudzuje isté rozpaky. Pravdepodobne túto požiadavku mnoho z významných hostí nesplní. Nielen kvôli komplikovaným presunom bude s pozvanými hlavami štátov problém.

Po tom, čo sa zverejnil nepotvrdený zoznam hostí, sa mnohí ohradili. Z pochopiteľných dôvodov prezident Ruska Vladimír Putin nebol pozvaný, pozvánku ale mali dostať viacerí predstavitelia nedemokratických zriadení, priam popierajúcich ľudské práva, ako saudský korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorý je navyše aj obvinený z vraždy novinára Džamála Chášogdžího, dubajský šejk Muhammadi bin Rašíd al-Maktúm, ktorý má väzniť svoje dcéry a zastrašovať manželku a aj kontroverzný turecký prezident Recep Erdogan či brazílsky prezident zodpovedný aj za masívny výrub Amazonského pralesa, Jair Bolsonaro. Podaktorým sa nepáčila ani pozvánka pre čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten ale má byť  v tom čase na štátnej návšteve Kazachstanu a Uzbekistanu, čo sú jeho prvé zahraničné cesty od začiatku pandémie covidu a jeho účasť na pohrebe v Londýne je preto neistá.

Joe Biden navštívil po smrti kráľovnej britskú ambasádu, aby kondoloval kráľovskej rodine: 

V Británi sa obávajú protestov proti týmto, ako aj niektorým iným zástupcom štátov počas smútočného obradu. Severná Kórea a Nikaragua boli pozvané iba na úrovni veľvyslancov, proti čomu môžu byť ale tiež výhrady. Na znak nesúhlasu s politikou Putina nedostal pozvánku ani jeho spojenec, bieloruský prezident Alexander Lukašenko, iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí ako aj prezident Ebrahím Raisí. Denník Mirror však uvádza, že táto krajina by mohla byť tiež zastúpená na úrovni veľvyslancov. Pozvanie nedostali ani hlavy Sýrie, Venezuely, Afganistanu a Mjanmarska. Podľa odhadov sa očakáva celkovo až 2 000 oficiálnych významných hostí.

Úprimnú sústrasť vyjadrila kráľovskej rodine a britským občanom aj prezidentka SR Zuzana Čaputová:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie