Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
William a Kate sa sťahujú! Krok smerom ku korune, alebo idú robiť kráľovnej "ochranku"?
Zdielať na

William a Kate sa sťahujú! Krok smerom ku korune, alebo idú robiť kráľovnej "ochranku"?

Archívna reportáž

Zvyčajné sídlo britskej kráľovnej Alžbety II. (95), Buckinghamský palác v Londýne, už zhruba dva roky kráľovnú nehostí. Panovníčka ho opustila spolu už so zosnulým manželom princom Philipom (†99) kvôli covidu a viac sa tam nevrátila. Jej novým sídlom sa stal zámok Windsor, neďaleko Londýna. Tam kedysi trávievala víkendy. Počas letnej dovolenky v auguste a sčasti aj septembri sa zas rada zdržiava na zámku Balmoral v Škótsku a vianočné sviatky má v obľube tráviť na panstve Sandringham. Najbližší členovia rodiny sa týmto jej zvykom vždy prispôsobujú a podľa ich možností ju všade tam aj navštevujú.

​Neďaleko zámku vo Windsore má svoje sídlo aj princ Andrew, obľúbený syn kráľovnej. Odkedy sa na tomto zámku rozhodla Alžbeta trvalo sídliť, má jej druhorodený syn veľa možností ju navštevovať a ovplyvňovať ju v názoroch. To zrejme nie je veľmi pochuti princovi Charlesovi, následníkovi trónu, ktorý nemal s Andrewom už od detstva práve ideálny vzťah. Údajne aj voči služobníctvu sa správal veľmi nadradene. Alžbeta si to ale v rámci jej vrúcnemu vzťahu k nemu nevšímala, ba zrejme mu odpustila aj jeho veľký prešľap a následnú aféru pre obvinenie zo znásilnenia maloletej dievčiny.  

Na nedávnej zádušnej omši za princa Philipa vo Westminster Abbey to bol práve on, kto dostal privilégium, aby matku sprevádzal na jej miesto. "Existujú obavy, že Andrew využíva svoj vzťah s kráľovnou ako odrazový mostík pre návrat do verejného života," cituje Daily Mail nemenovaný zdroj z blízkosti kráľovskej rodiny. "Žije vedľa Alžbety a je jej vždy k dispozícii..," poukázal ďalej zdroj na známy fakt. Minulé leto s ňou dokonca trávil takmer všetok čas počas jej letnej dovolenky na zámku Balmoral a získaval si jej priazeň. Andrew má údajne v pláne sprevádzať matku aj na tradičných júnových dostihoch v Epsom Downs. Uskutočnia sa v rámci osláv 70. výročia jej vlády. "Zdá sa, že kráľovná jednoducho nechápe, aká je verejnosť voči Andrewovi pobúrená," tvrdí zdroj z blízkosti kráľovskej rodiny.

Princ Andrew sa pre pedofilný sexškandál a styky s predátorom Jeffreym Epsteinom musel vzdať kráľovských povinností a stiahnuť do úzadia:

​Pravdepodobne po porade s princom Charlesom sa vojvodovia z Cambridge rozhodujú, či sa presťahujú do blízkosti Windsorského zámku, aby mali bližšie ku kráľovnej a tým aj eliminovali do istej miery vplyv princa Andrewa. Tiež budú bližšie aj k ostatným členom rodiny, ako je princezná Eugenie a jej setra Beatrice s manželmi, či princ Edward s manželkou. Navyše, neďaleko bývajú aj rodičia Kate a jej sestra a brat. Vojvodov už videli v okolí Windsoru na obhliadke tamojších škôl pre Georga a Charlotte. "Myslím si, že existuje viacero dôvodov, prečo by sa chceli presťahovať a absolútna blízkosť kráľovnej je jedným z nich," povedal kráľovský expert Jonathan Sacerdoti. Prítomnosť vnuka Williama s manželkou a roztomilými pravnúčatmi by bolo iste milým osviežením pre staručkú kráľovnú.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie