Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kráľovná ohromila štedrou pomocou Ukrajine! Jej poznámka o Putinovi je nezabudnuteľná!
Zdielať na

Kráľovná ohromila štedrou pomocou Ukrajine! Jej poznámka o Putinovi je nezabudnuteľná!

Archívna reportáž

Po slovách podpory pre Ukrajinu od princa Williama a jeho manželky Kate, sa vyjadril aj princ Charles a jeho manželka Camilla. Budúci kráľ odsúdil Putinovu "brutálnu agresiu" a pripomenul svoju solidaritu s ukrajinským ľudom. Varoval pred hrozbou straty demokracie vo východnej Európe a zároveň vyzdvihol "mimoriadnu odvahu" Ukrajincov. Vojvodkyňa z Cornwallu poskytla k výzve aj finančný dar pre utečencov a Ukrajincom žijúcim v Británii venovala aj svoj osobný čas.

​Ukrajinci v Británii predstavujú pomerne veľkú, minimálne 70-tisícovú komunitu. V súvislosti s humanitárnou krízou došlo aj k emotívneho stretnutiu vojvodkyne z Cornwalu a miestnych Ukrajincov. Manželke veľvyslanca tejto krajiny Camilla povedala: "Modlíme sa za vás". Solidaritu s Ukrajinou prejavila už aj samotná kráľovná Alžbeta II. nadštandardným spôsobom. Jej Veličenstvo poskytlo nezverejnenú výšku finančného príspevku na humanitárnu výzvu Výboru pre mimoriadne situácie na Ukrajine (Disasters Emergency Committee - DEC). Chce ním pomôcť obyvateľom Ukrajiny, ktorí boli nútení opustiť svoju vojnou ničenú vlasť, píše Vanity Fair. Charitatívna organizácia sa vo štvrtok na Twitteri poďakovala panovníčke za "pokračujúcu podporu" ich misii.

Buckinghamský palác uviedol, že ide o súkromnú záležitosť kráľovskej rodiny na podporu Ukrajincov, a preto odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti. Podľa DEC sa očakáva, že v dôsledku ničivého konfliktu bude z Ukrajiny vysídlených viac ako štyri milióny ľudí. Členom kráľovskej rodiny to zjavne nie je ľahostajné. Pri tejto príležitosti si spomenul bývalý minister vnútra David Blunkett (74) na jednu historku s kráľovnou a Vladimírom Putinom z roku 2003. "S Vladimírom Putinom som sa stretol len raz, v roku 2003, a to stretnutie sa začalo tým, že naňho môj pes veľmi hlasno štekal," povedal David Blunkett pre BBC.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Clarence House (@clarencehouse)

Pri príchode Vladimíra Putina, ktorý nechal nezdvorilo kráľovnú 15 minút čakať, začal na prezidenta Ruska štekať ministrov pes. Minister bol, pochopiteľne, z toho v rozpakoch. "Samozrejme, okamžite som sa ospravedlnil kráľovnej, ktorá stretnutie organizovala," zveril sa BBC bývalý minister vnútra. Kráľovná Alžbeta II. však podľa neho neprejavila žiaden hnev a iba stroho vyslovila vetu, na ktorú nikdy nezabudne. "Psy majú zaujímavé inštinkty, však?" položila akoby mimochodom trefnú otázku britská panovníčka, čím tak trochu porušila protokol. O tom, ako reagoval na štekot psa, ale aj na tichú urážku od kráľovnej samotný Putin sa David Blunkett už nezmienil.

Súvisiace články

Najčítanejšie