Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Princ Charles má problém! Pre TOTO si na neho posvieti polícia!
Zdielať na

Princ Charles má problém! Pre TOTO si na neho posvieti polícia!

Archívna reportáž

Po škandálnom obvinení britského princa Andrewa (61) zo sexuálneho násilia voči maloletej, ktoré ale údajná obeť po nedávnej dohode s vysokým finančným vyrovnaním stiahla, má na krku obvinenie aj princ Charles (73). To naozaj tomuto následníkovi britského trónu nebolo treba. Prišlo snáď v najnevhodnejšiu chvíľu, keď to vyzerá, že Alžbeta II. mu konečne odovzdá žezlo. Je údajne najdlhšie čakajúcim na trón v histórii britského kráľovstva. Už sa začalo dokonca špekulovať, že ho preskočí jeho syn, princ William. Alžbeta pri svojom platinovom jubileu panovania, ale jasne odkázala, že následníkom bude princ Charles.

​Ak sa ale preukáže, že obvinenie je pravdivé, môže to znamenať pre Charlesa škrt cez rozpočet. Aj jeho brat Andrew sa musel kvôli obvineniam vzdať vojenských hodností a iných privilégií, ako aj titulu "Jeho kráľovská výsosť", vrátane reprezentácie kráľovského dvora. Medzi bratmi údajne nepanuje už od mladosti veľká srdečnosť a možno Andrew bratovi nepríjemnosti aj tak trochu praje. Charles bol voči nemu nekompromisný pre jeho škandálmi opradenú kauzu. Jeho obvinenie je ale celkom iného rázu. Metropolitná polícia začala teraz vyšetrovať Charlesovu charitatívnu organizáciu, ktorá údajne za finančnú odmenu poskytuje vyznamenania a pomoc pri získaní občianstva.     

Už vlani v septembri denník Sunday Times informoval, že saudskoarabský podnikateľ dostal od princa Charlesa Rad britského impéria počas súkromnej ceremónie, ktorá nebola uvedená v zozname aktivít kráľovskej rodiny. Tento muž pritom ešte predtým prispel na projekt princa sumou niekoľko tisíc libier. Zrejme to bol dôvod k následnému odstúpeniu z čela tejto nadácie dlhoročného poradcu princa Charlesa, Michaela Fawceta, čo sa udialo v novembri. Ten síce tvrdí, že princ o ničom nevedel, ale je celkom možné, že sa iba pre neho obetoval. "Princ z Walesu nevedel nič o údajnej ponuke vyznamenania, alebo britského občianstva výmenou za dary pre jeho charitatívne organizácie," uviedol vo svojom vyhlásení s dodatkom, že vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie ďalšie komentáre nie sú vhodné. 

Princ Charles na jednej z charitatívnych návštev v škótskom Glasgowe: 

Z vyhlásenia londýnskej metropolitnej polície, ktorá sa prípadom zaoberá, vyplýva, že v súvislosti s vyšetrovaním nebol zatiaľ nikto zatknutý ani vypočúvaný. "Špeciálny vyšetrovací tím vykonal vyhodnocovací proces, v rámci ktorého kontaktoval všetkých, ktorí by mohli mať relevantné informácie. Vyhodnotili sme, že sa vyšetrovanie začne," stálo presne v tomto policajnom vyhlásení. Pre kráľovskú rodinu, ktorá sa chystá na júnovú veľkolepú oslavu diamantového výročia panovania kráľovnej Alžbety II., to nie sú dobré správy. Od úteku princa Harryho s manželskou z britského paláca a následného verejného osočovania rodiny, cez škandál princa Andrewa, je to už tretia väčšia kauza členov kráľovskej rodiny. Jej lesk sa začína strácať, a ktovie, či v tejto podobe dlho prežije. Isté reformy zrejme budú nutné.  

Prince je patrónom niekoľkých charitatívnych organizácií s pestrou škálou pôsobnosti:

 

Súvisiace články

Najčítanejšie