Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Princ Harry sa ide súdiť s rodnou Britániou! Neuveriteľné, ČO je dôvod!
Zdielať na

Princ Harry sa ide súdiť s rodnou Britániou! Neuveriteľné, ČO je dôvod!

Archívna reportáž

Zdá sa, že princovi Harrymu je už dočista ukradnuté, čo si o ňom v jeho rodnej Veľkej Británii ľudia myslia. Jeho najnovšie rozhodnutie mu totiž iste plusové body v očiach verejnosti neprinesie. Napriek tomu, že je milionár v podstate bez práce a predovšetkým vďaka tomu, že sa narodil do kráľovskej rodiny, odmieta prijať fakt, že mu Británia láskavo neposkytne ochrankárov.

​Princ Harry začal súdne konanie proti britskej vláde v súvislosti s rozhodnutím odobrať mu policajných ochrankárov - tvrdí, že návrat jeho rodiny do Spojeného kráľovstva bez nich nie je bezpečný. Sussexovci pritom boli zbavení nepretržitej ochrany, keď sa pred dvoma rokmi stiahli z kráľovských povinností, píše portál The Sun. Teraz chce Harry priviesť na návštevu z USA svojho syna Archieho a malú dcérku Lilibet, ale on a jeho rodina sa "nemôžu vrátiť do jeho domova", pretože je to príliš nebezpečné, uviedol právny zástupca.

Právny zástupca vojvodu povedal: "Princ Harry zdedil bezpečnostné riziko pri narodení, a to na celý život. Zostáva šiestym v poradí na trón, absolvoval dve bojové služby v Afganistane a v posledných rokoch bola jeho rodina vystavená dobre zdokumentovaným hrozbám neonacistov a extrémistov. Hoci sa jeho úloha v rámci inštitúcie zmenila, jeho profil ako člena kráľovskej rodiny sa nezmenil. Nezmenila sa ani hrozba pre neho a jeho rodinu". 

Ani Meghan so žalobami nešetrí, v jej prípade ide najmä o médiá:

​Podľa princa Harryho by mu tak mali v jeho rodisku doživotne poskytovať ochranku jednoducho preto, že to nebola jeho voľba narodiť sa do kráľovskej rodiny a tá teraz za neho musí niesť zodpovednosť. "Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu osobne financujú súkromný bezpečnostný tím pre svoju rodinu, ktorý však nemôže nahradiť potrebnú policajnú ochranu počas pobytu v Spojenom kráľovstve. Keďže takáto ochrana neexistuje, princ Harry a jeho rodina sa nemôžu vrátiť do svojho domova," tak znie zdôvodnenie, prečo Harryho rodina už takmer dva roky nevidela Archieho a ešte nikdy nevideli naživo princeznú Lilibet.

​Policajná pracovná skupina, teda Kráľovský a VIP výkonný výbor, má zoznam dôležitých verejných činiteľov a kráľovských osôb, ktoré majú nepretržitú ochranu financovanú predovšetkým štátom. Harryho s rodinou odtiaľ po ich odchode od kráľovskej rodiny vyňali. Harry je ale presvedečný, že ide o zlý výklad zákona a jeho právnici pracujú na tom, aby to obhájili aj pred súdom. Princ pritom nechce ochranku zadarmo, je ochotný za jej služby zaplatiť, aby nezaťažil britských daňových poplatníkov, no chce, aby sa o jeho ľudí starali profesionáli z radov polície, ako o ostatných členov kráľovskej rodiny. Predpokladá sa, že kráľovná bola informovaná o žalobe svojho vnuka, ktorá je považovaná za prvý prípad, keď člen kráľovskej rodiny podal žalobu proti vláde Jej Veličenstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie