Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Šokujúce rozhodnutie kráľovnej! Princa Andrewa obrala po tituloch aj o všetky vyznamenania a hodnosti!
Zdielať na

Šokujúce rozhodnutie kráľovnej! Princa Andrewa obrala po tituloch aj o všetky vyznamenania a hodnosti!

Archívna reportáž

Kráľovná po žalobe za sexuálne napadnutie odobrala princovi Andrewovi všetky vojenské vyznamenania. Túto šokujúcu správu oznámil Buckinghamský palác vo štvrtok večer. Vojenské hodnosti a kráľovské patronáty vojvodu z Yorku sa vrátili kráľovnej po tom, ako bol obvinený zo sexuálneho zneužitia Virginie Roberts Giuffre, keď mala len 17 rokov. Sudca aktuálne povolil občianskoprávny proces v New Yorku.

​Buckinghamský palác vo svojom vyhlásení zverejnenom aj na sociálnych sieťach uviedol: "So súhlasom kráľovnej boli vojenské hodnosti a kráľovský patronát vojvodu z Yorku vrátené kráľovnej. Vojvoda z Yorku nebude naďalej vykonávať žiadne verejné povinnosti a v tomto prípad sa bude obhajovať ako súkromná osoba". Podľa zdroja bolo toto rozhodnutie "široko diskutované v kráľovskej rodine" a všetky jeho tituly boli vrátené kráľovnej s okamžitou platnosťou. Časom budú podľa dôverného informátora prerozdelené medzi ostatných členov rodiny. Princ Andrew už tiež nebude používať oslovenie "Jeho kráľovská Výsosť" pri žiadnom oficiálnom vystúpení.

Andrewove tituly boli pozastavené už v roku 2019, keď odstúpil z verejných funkcií po odhalení jeho priateľstva s pedofilným predátorom Jeffreym Epsteinom. Až do dnešného dňa si však vojvoda zachoval svoje úlohy - čo znamenalo pre osem britských plukov neistotu a do značnej miery aj istú diskreditáciu. Medzi jeho vyznamenania patrili plukovník Grenadier Guards, čestný letecký komodor RAF Lossiemouth a zástupca hlavného plukovníka The Royal Lancers.

Princ sa vzdal kráľovských povinností už v roku 2019, obvinenia ale stále odmieta:

​Veteráni z Kráľovského námorníctva, RAF a armády vo štvrtok vyzvali na odobratie Andrewových vojenských vyznamenaní. Týchto 152 bývalých príslušníkov armády podpísalo otvorený list kráľovnej, ktorý bol zverejnený prostredníctvom protimonarchistickej skupiny Republic. Opísali svoje "rozrušenie a hnev" z toho, že Andrew si ponechal svoje tituly, pretože jeho pozícia je "neudržateľná". Skupina tiež tvrdí, že kráľovský predstaviteľ znevážil služby, s ktorými je spojený, a "ak by to bol akýkoľvek iný vysoký vojenský dôstojník, je nemysliteľné, aby bol stále vo funkcii". A celkom jednoznačne apelovali na kráľovnú: "Prosíme, už to tak dlhšie nenechávajte". Alžbeta II. ich vyslyšala ešte v ten deň. Podľa reakcií verejnosti na sociálnych sieťach tento krok drvivá väčšina ľudí uvítala. Princ Andrew sa zatiaľ k situácii nevyjadril.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie