Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zvláštne pravidlo! Princeznej Charlotte v škole nedovolia mať najlepšiu kamarátku, dôvod je prekvapivý!
Zdielať na

Zvláštne pravidlo! Princeznej Charlotte v škole nedovolia mať najlepšiu kamarátku, dôvod je prekvapivý!

Archívna reportáž

To, že nie je vždy jednoduché byť členom britskej kráľovskej rodiny, pocítila na svojej koži už aj malá Charlotte, dcéra princa Williama a Kate Middleton. Jej oficiálne oslovenie podľa dekrétu kráľovnej Alžbety II. znie "Jej kráľovská výsosť princezná Charlotte z Cambridge" a je štvrtá v poradí na následníctvo britského kráľovského trónu po princoch Charlesovi, Williamovi a jej bratovi Georgeovi. Do školy nastúpila podľa britského školského systému už pred dvomi rokmi ako päťročná. Nie je to však celkom obyčajná škola a nemôže tam mať vraj ani najlepšiu kamarátku, ako určujú jej pravidlá.

Princezná Charlotte je už druháčkou výberovej školy, píše portál The Sun. Malá kráľovská dcéra nastúpila v septembri 2019 do prípravnej triedy Thomas's School v londýnskom obvode Battersea. Do školy ju často vodia osobne rodičia spolu so starším bratom, princom Georgeom, ktorý navštevuje tú istú školu. V triedach môže byť maximálne 21 žiakov a postupne sa im dostáva vzdelanie v širokej škále predmetov - od francúzštiny a mandarínskej čínštiny po výtvarné umenie, balet a kódovanie, pričom zvláštny dôraz sa kladie na hudbu a drámu. Veľký priestor tam dávajú aj klasickým športom, voliteľné sú joga či golf.

Jej bývalá absolventka, známa novinárka Jane Moore sa v relácii Loose Women podelila o niektoré svoje dôverné poznatky o tejto exkluzívnej základnej škole a jej pravidlách. "Je to naozaj skvelá malá škola, pretože si myslím, že sa naozaj zameriava na láskavosť, ktorá je v tejto škole naozaj dôležitá, a pastorálna starostlivosť je úžasná," povedala. "Platí tam zásada, že ak vaše dieťa usporadúva oslavu, pokiaľ nie sú pozvané všetky deti v triede, pozvánky sa v triede nerozdávajú, čo je podľa mňa celkom dobrá vec, pretože sa necítite vylúčení. Všade sú nápisy, že treba byť láskavý, to je étos školy. Nepodporujú vás v tom, aby ste mali najlepších priateľov," zdôraznila zvláštne zásady elitnej školy, ktorým sa musí prispôsobovať aj Charlotte. Hoci to znie na prvý pohľad hrozne, cieľ je napokon ušľachtilý - aby nemalo šťastie na kamarátov len pár obľúbených detí, ale všetky rovnako.

Elitná škola sa riadi mottom "byť vždy láskavý", učí tomu aj všetkých svojich študentov. Spoločne vytvroili takéto originálne posolstvo:

"Je to veľmi tradičná škola v tom zmysle, ako som sa učila ja, keď som tam pred rokmi chodila. Fonetika abecedy a podobné veci, ktoré už veľa škôl nerobí. Veľmi rýchlo sa deti naučia čítať a písať," vysvetlila Moore ďalšie prednosti školy. Keď nastúpila Charlotte do prípravnej triedy, mala iba štyri roky a jej trieda sa líšila od ostatných. "Majú také naozaj pekné prijímacie triedy, ktoré sú trochu iné ako zvyšok školy, trochu ako škôlka, maličké stoličky," spomínala si novinárka. Deti si tam zvykajú na to byť v školskej triede a učiť sa postupne rôznymi kreatívnymi hravými formami. 

Kate a William s ich troma rozkošnými potomkami na najnovšej spoločnej fotografii: 

Jane tiež zdôraznila, že svoju rolu tam zohrávajú aj rodičia detí. "Je to škola, ktorá naozaj očakáva zapojenie rodičov. Rodičia sa veľmi intenzívne zapájajú do diania v škole," vysvetlila s tým, že je tak to iste aj v prípade Kate a Williama, čo potvrdzuje aj to, že ich vidieť pravidelne chodiť do školy. Škola zvyčajne účtuje 6 429 libier za polrok, prípadne 19 287 libier ročne, ale za princeznú Charlotte rodičia platia "len" 6 305 libier za polrok, či 18 915 libier ročne, pretože má súrodeneckú zľavu, keďže tam chodí aj jej brat. V rámci poplatku je aj výborná strava, pri príprave ktorej sa riadia zásadami zdravej výživy a používajú sa len tie najkvalitnejšie eko suroviny.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie