Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Z veľkých plánov nie je nič! Obavy o zdravie kráľovnej vzrástli po tom, čo zrušila rodinné Vianoce!
Zdielať na

Z veľkých plánov nie je nič! Obavy o zdravie kráľovnej vzrástli po tom, čo zrušila rodinné Vianoce!

Archívna reportáž

Doba covidová zmenila spôsob života ľudí na celom svete a nevyhla sa ani britskej kráľovskej rodine. Potvrdilo sa to aj teraz, keď sa predčasne ukončili plány na tradičný vianočný obed najbližších členov kráľovskej rodiny. Pozvánku všetkým blízkym poslala kráľovná Alžbeta už dávnejšie, ale teraz náhle zmenila názor z obavy pred mutáciou omikron, ktorá teraz čoraz intenzívnejšie koluje v celej Británii. Kráľovná vzhľadom na jej vysoký vek nechce riskovať, chcela by sa v zdraví dožiť osláv 70. výročia jej panovania na britskom tróne.

Vlani sa v britskej kráľovskej rodine nekonal tradičný vianočný obed na Sandringhamskom panstve v Norfolku a ako sa ukázalo, nebude to inak ani tento rok. Pritom ešte donedávna vrcholili prípravy na túto radostnú udalosť, na ktorú už od kráľovnej Alžbety všetci dostali pozvánku. Zrejme na radu lekárov sa kráľovná rozhodla toto v rodine najobľúbenejšie stretnutie jej najbližších zrušiť. Palác teraz prišiel s informáciou, že kráľovná oslávi Vianoce vo Windsore a zrušila svoje plány na cestu do Sandringhamu kvôli obavám z novej mutácie covidu. "Toto rozhodnutie bolo čisto osobné po dôkladnom zvážení a odráža preventívne opatrenia," uviedli zdroje blízke kráľovskej rodine pre britský Mirror

Tento rok to budú pre kráľovnú jedny z najťažších Vianoc v jej živote. Prvýkrát po 73 rokoch ich bude oslavovať bez manžela Philipa, ktorý zomrel v apríli. Pre 95-ročnú kráľovnú by iste bolo lepšie, keby si na neho na Vianoce spomínala v spoločnosti svojich detí, vnúčat a pravnúčat, ale žiaľ, osud jej v tomto smere nepraje. Panovníčka tradične organizuje každoročné stretnutie pre svoju širokú rodinu v Sandringhame, kde sa všetci zúčastňujú najskôr bohoslužby, po ktorej nasleduje slávnostný obed a po ňom rozdávanie darčekov. 

Je dôležité, aby bola kráľovná v poriadku, nielen kvôli veľkolepým oslavám jej panovanie, ktoré sú naplánované na budúci rok:

​Podľa zdroja z Buckinghamského paláca ide o preventívne rozhodnutie, keďže sa predpokladá, že ak by sa obed uskutočnil, ohrozilo by to príliš veľký počet osôb, na čele s kráľovnou. Zdroj dodal, že hoci je všetkým ľúto, že bol obed zrušený, sú presvedčení, že je to "správna vec" pre všetkých zúčastnených. Rozhodnutie zrušiť tento rok vianočný obed a stretnutie najbližších kráľovnej prišlo po dôraznom varovaní hlavného anglického lekára pred šírením variantu omikron, ktorý vyzval ľudí, aby boli počas Vianoc opatrní. Profesor Chris Whitty uviedol, že ľudia by mali "uprednostniť to, čo je pre nich dôležité", keď zvažujú účasť na večierkoch a iných podujatiach počas vianočného obdobia.

​Podľa generálneho riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa sa variant koronavírusu omikron šíri rýchlosťou, aká nebola zaznamenaná pri predchádzajúcich variantoch. Aj úradníci v Británii tvrdia, že krajina čelí "prílivovej vlne" infekcií. Tento kmeň sa stal dominantným v Londýne a prekonal predchádzajúci variant delta. Pritom v Británii došlo od jesene k veľkému uvoľňovaniu v spoločnosti, ba trúfli si tam usporiadať aj veľkú medzinárodnú akciu v Glasgowe za boj proti klimatickým zmenám, na ktorej sa zúčastnil aj princ Charles, pod ktorého záštitou sa konala, ako aj princ William s manželkou Kate. Kráľová však svoju účasť v poslednej chvíli odriekla a zrušila aj viacero ďalších plánovaných ciest a verejných vystúpení. Najnovšie rozhodnutie je potom len logickým opatrením, aby sa skutočne v prípadne najmocnejšie panovníčky nič nepodcenilo.

Súvisiace články

Najčítanejšie