Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rana pred koncom roka! Kráľovná prišla o ďalšieho blízkeho človeka
Zdielať na

Rana pred koncom roka! Kráľovná prišla o ďalšieho blízkeho človeka

Archívna reportáž

Posledné dva roky odchádzajú na druhý svet blízke osoby, ktoré si obľúbila britská kráľovná Alžbeta II. (95), jeden za druhým. Nečudo, napokon jej rovesníci majú už okolo sto rokov. Ostatnou z nich je Ann Fortune FitzRoy, vojvodkyňa z Graftonu. Zomrela v piatok v úctyhodnom veku, dožila sa 101 rokov. Starala sa o Alžbetinu garderóbu a sprevádzala ju aj na zahraničných cestách. Kráľovná sa dokonca stala krstnou mamou jedného z jej piatich detí.

Pre britskú kráľovnú Alžbetu bola zosnulá vojvodkyňa z Graftonu, narodená 20. februára 1920, veľmi blízkou osobou. Pracovala pre ňu od roku 1953 až do roku 1966 ako Lady of the Bedchamber (dvorná dáma), keď povýšila a stala sa Mistress of the Robes (správkyňa šatníka). V roku 1970 bola povýšená na Dame Commander of the Royal Victorian Order a v roku 1980 bola vymenovaná za Dame Grand Cross of the Royal Victorian Order v rámci kráľovniných narodeninových vyznamenaní za rok 1980. "V paláci pracovala dlhých 68 rokov, od korunovácie Alžbety II. v roku 1953. A od roku 1967 bola správkyňou kráľovninho šatníka. Boli si veľmi blízke," povedal zdroj z paláca pre Daily Mail.

Narodila sa ako Ann Fortune Smith do dobrej rodiny, kapitánovi Evanovi Cadoganovi Ericovi Smithovi MC a jeho manželke Beatrice Helen Williams. Vyučila za zdravotnú sestru v nemocnici Great Ormond Street Hospital a v roku 1946 sa vydala za Hugha FitzRoya, ktorý bol vtedy grófom z Eustonu a neskôr sa stal 11. vojvodom z Graftonu. Manželia mali spolu päť detí a z nich lady Virginie Mary Elizabeth FitzRoy je jednou z krstných dcér kráľovnej. Ann sa stala vdovou, keď zomrel v apríli roku 2011 jej manžel.

Fanúšikovia si uctili pamiatku Ann Fortune FitRoy spomienkovým videom na youtube:

Táto najvyššie postavenou dáma kráľovskom paláci zodpovedala za oblečenie a šperky kráľovnej, ako aj za určenie poradia dvorných dám spolu s ďalšími rôznymi povinnosťami na štátnych ceremóniách. Keď bola v roku 1967 vojvodkyňa z Graftonu vymenovaná za pani rúcha kráľovnej Alžbety II., stala sa len druhou ženou, ktorá zastávala túto funkciu počas takmer 70-ročnej vlády kráľovnej. V rokoch 1953 až 1967 zastávala túto funkciu Mary Cavendish, vojvodkyňa z Devonshiru. Vojvodkyňa sprevádzala panovníčku na viacerých zahraničných cestách, naposledy v roku 1994 do Ruska. Okrem služby v paláci sa venovala aj charitatívnej činnosti a snažila sa pomáhať ľuďom so zdravotnými problémami.

Kráľovná prišla o ďalšiu blízku osobu, jej dlhoročnú osobnú garderóbierku a niekdajšiu dvornú dámu Ann:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

"Všetko sa, samozrejme, zastaví, aby si dámy mohli vychutnať popoludňajší čaj, ktorý sa podáva v obývačke lady-in-waiting presne o piatej hodine. Pamätám si, že vojvodkyňa bola veľmi dobre nalíčená, s dokonalými spôsobmi, rovnako ako Jej Veličenstvo, a vždy sa prezentovala jemne naneseným mejkapom v prirodzených farbách a veľmi sladkou vôňou parfumu Floris," zaspomínal si na zosnulú vojvodkyňu The Footman, bývalý lokaj kráľovskej domácnosti, ktorý obsluhoval najvyšších členov rodiny. Pre kráľovnú bola Ann nielen zamestnankyňou, ale najmä blízkou priateľkou, akých jej už veľa neostalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie